3D printmarkt

Desktop Metal koopt EnvisionTEC

Is dit het startsein voor een jaar vol M&A in de AM-industrie?

Desktop Metal koopt voor $300 miljoen EnvisionTEC. De twee bedrijven vullen elkaar aan aldus het management, onder andere voor de uitrol van de nieuwe 3D printtechnologie die de twee bedrijven dit jaar op de agenda hebben staan. Desktop Metal stapt daarmee in een heel nieuw segment van de AM-industrie.


Overnames en fusies: een van de zaken die je dit jaar kon verwachten nu de 3D printindustrie een moeilijk jaar achter de rug heeft en de markt op het punt staat te gaan groeien. Desktop Metal zet de eerste stap. Door het kapitaal dat onlangs werd opgehaald en de beursnotering heeft het de kracht om EnvisionTEC te kopen, de uitvinder van DLP printtechnologie. EnvisionTEC oprichter en CEO Al Siblani blijft aan als CEO bij EnvisionTEC, dat als een dochteronderneming onder de eigen naam verder gaat. EnvisionTEC beschikt over meer dan 140 patenten op het vlak van DLP technologie.

Beide bedrijven profiteren van elkaars kennis en toegang tot sleutelmarkten

Samen de kracht de maakindustrie te veranderen

Er zijn meerdere redenen voor de overname. Ric Fulop, co-founder en CEO van Desktop Metal, zegt dat de twee bedrijven samen de toekomst van additive manufacturing 2.0 kunnen vormen. Ze kunnen de manier waarop producten gemaakt worden, veranderen. Al Siblani zegt dat de twee bedrijven samen een global footprint bieden aan klanten, die kunnen profiteren van de gezamenlijke technologieplatformen. “Ik geloof dat we veel kansen hebben om de business op te schalen, traditionele manieren van maken disruptief te veranderen, ons klantenbestand te verbreden en waarde te creëren voor onze aandeelhouders”, zegt de CEO van EnvisionTEC.

Meer dan 5.000 klanten

EnvisionTEC heeft al meer dan 5.000 klanten wereldwijd, verspreid over verschillende industrietakken zoals medical, sieraden, automobiel, luchtvaart en de dentale industrie. In deze laatste tak is het marktleider. De afgelopen twee jaar heeft EnvisionTEC alleen al in de dentale industrie meer dan 1000 Envision One printers geplaatst. De onderneming beschikt over een portfolio met meer dan 190 materialen, waaronder FDA goedgekeurde en 510(K) vrijgegeven harsen voor medische toepassingen. Omdat de 3D printers open zijn, werkt het samen met grote materiaalproducenten zoals DSM, Henkel Loctite, Keystone et cetera.

Nieuwe extreem snelle DLP printer

Wat de overname voor Desktop Metal interessant maakt, is zowel het resellernetwerk waarover EnvisionTEC beschikt als ook het nieuwe Xtreme 8K platform dat waarschijnlijk dit kwartaal gelanceerd wordt. Deze nieuwe DLP technologie met bijbehorende materialen verhogen de snelheid waarmee onderdelen worden geprint met een factor 100 vergeleken met de vroegere generatie printers. De nieuwe printer gaat een fractie van vergelijkbare systemen kosten. Het Envision One platform is ook voor industriële toepassingen geschikt. Hiermee wordt continu geprint (cDLP), wat eveneens voor een hogere output zorgt. Afgelopen jaar heeft EnvisionTEC deze technologie al ingezet voor het massaal 3D printen van swabs voor PCR testen.

Toegang tot nieuwe markten

Desktop Metal vergroot in een klap de aanwezigheid in internationale markten tot 68 landen. EnvisionTEC is qua sales verticaal gesegmenteerd. Desktop Metal wil dit netwerk gebruiken om de 3D metaalprinttechnologie te verkopen in de dentale en sieradenindustrie. Omgekeerd voegt Desktop Metal de horizontaal georiënteerde channel partners aan het netwerk toe. Langs die weg kunnen voor de EnvisionTEC technologie nieuwe klanten worden geworven. De twee bedrijven zien dan ook synergiemogelijkheden om hun afzetmarkten sneller te verbreden.

De EnvisionTEC RAM technologie is interessant voor Desktop Metal.

Desktop Metal in de digitale gietindustrie

Wat eveneens een aantrekkelijk punt is, is de RAM technologie van EnvisionTEC (robotic additive manufacturing). Dit is een AM-oplossing waarmee vormen en kernen voor de gietindustrie geprint worden in PMMA of zand. Het RAM-systeem kost ongeveer een kwart van een vergelijkbaar systeem. Desktop Metal denkt de snelheid van deze zandvormprinter aanzienlijk te kunnen opvoeren door de eigen Single Pass Jetting technologie toe te passen. Dit is de technologie uit de grotere binder jetting systemen die Desktop Metal momenteel uitrolt.

Verwacht wordt dat de overname dit kwartaal nog wordt afgerond. Desktop Metal betaalt deels in cash deels met nieuw uitgegeven aandelen.

Back to top button