Technology

Desktop Health zet met licentie PhonoGraft stap naar biofabricage

Licentierechten om platform te vermarkten

Desktop Metal breidt de Health groep van het concern uit. Het koopt een exclusieve licentie voor het gebruik van het PhonoGraft platform. Deze technologie is ontwikkeld om patiënten met een beschadigd trommelvlies te helpen. Desktop Metal ziet echter mogelijkheden voor veel meer biomedische toepassingen. Deze stap is het begin van de route naar volledig gepersonaliseerde medicamenten, kondigt het Amerikaanse concern aan. Biofabricage komt dichterbij.


Nog niet zo lang geleden heeft Desktop Metal aangekondigd dat het via Desktop Health, een aparte onderneming met hoofdkantoor in Californië, wil groeien in de toepassing van 3D printen voor gepersonaliseerde patiëntenzorg. De dochteronderneming koopt nu de rechten van het PhonoGraft concept dat in Boston werd ontwikkeld na de bomaanslag tijdens de marathon in 2013. Veel omstaanders hebben geperforeerde trommelvliezen overgehouden aan de ontploffing van explosieven. Onderzoekers van het Wyss Institute (onderdeel van Hardvard University) zijn toen, samen met andere instellingen, gaan onderzoeken of 3D printen van een nieuw membraam een oplossing kan zijn.

Potentieel om tissue printing voor meerdere toepassingen in de toekomst over te nemen

Biodegradeerbaar implantaat

Na zes jaar heeft dit geleid tot PhonoGraft, biomimetisch transplantaat waarmee je wellicht hoogwaardige en langdurige trommelvliesreconstructies kunt realiseren. “Dit implantaat is vervaardigd uit een biologisch afbreekbaar elastomeer in de vorm van aanpasbare biomimetische cirkelvormige en radiale scaffolds. Het moet functioneren als het natuurlijke trommelvlies”, zo legt Nicole Black uit. Zij was destijds doctoraal student aan de universiteit en is op het idee gekomen voor dit onderzoek. Voorlopige studies tonen aan dat PhonoGraft membraam niet alleen de perforatie van het trommelvlies dicht, maar ook de regeneratie van de complexe trommelvliesstructuur door het lichaam ondersteunt.

Preklinische validatie

Het PhonoGraft-platform is gevalideerd in preklinische studies in diermodellen. Deze studies hebben aangetoond dat naarmate het trommelvlies geneest, natuurlijke cellen en bloedvaten in het biocompatibele PhonoGraft-materiaal groeien. Aangezien het transplantaatmateriaal biologisch afbreekbaar is, wordt verwacht dat het na verloop van tijd wordt vervangen door natuurlijk weefsel. Nicole Black werkt inmiddels bij Desktop Health als Vice President van Biomaterialen en Innovatie na de overname van de startup Beacon Bio door Desktop Metal.

Breder inzetbaar voor biofabricage

Dat Desktop Health de licentierechten koopt, heeft alles te maken met het feit dat men denkt dat deze technologie breder inzetbaar is. “Deze technologie heeft het potentieel om op ‘intelligente’ wijze de regeneratie van zachte weefsels in andere delen van het lichaam te ondersteunen,” aldus Nicole Black. Dat kan voor cardiologische en vasculaire toepassingen zijn alsook voor plastische chirurgie. De biodegradeerbaarheid van het materiaal is programmeerbaar, wat bijdraagt aan een bredere inzetbaarheid dan alleen voor het herstellen van trommelvlies. Desktop Health ziet op termijn biofabricage realiteit worden. Via de overname van Envisiontec heeft het al een 3D bioplotter in het portfolio. Het Desktop Health team gaat nu door met preklinische trials om uiteindelijk de FDA te overtuigen de technologie en het materiaal toe te laten voor patiëntenzorg.

Back to top button