3D printmarkt

Context: nog geen volledig herstel verkopen 3D printers

Marktonderzoekers zien wel kwartaal op kwartaal de verkopen verbeteren

Ondanks een sterk herstel van de Chinese binnenlandse economie, die in China tot een groei van het aantal verkochte industriële 3D printers heeft geleid, is de globale AM-markt vorig jaar gekrompen. Het aantal verkochte 3D printers daalde met 4% vergeleken met 2019, concludeert marktonderzoekbureau Context.


De totale omzet die de fabrikanten hebben geboekt met enkel de verkoop van hardware, is gedaald, zegt Chris Connery, VP of Research bij Context. “2020 was een lastig jaar voor de bovenkant van de 3D printermarkt.” En hij is nog voorzichtig voor het lopende jaar.

Herstel pas vanaf 2022 en daarna

De voorspellingen van de fabrikanten voor 2021 zijn eerder conservatief, aldus de marktvorser. “De Europese en Amerikaanse bedrijven verwachten dat het aantal geleverde systemen hoger zal uitvallen dan vorig jaar; de verkopen zullen echter achterblijven bij die in 2019. Er is wel een hoopgevende aanname dat in de tweede helft van het jaar de groei gaat versnellen.” Volgens hem verwachten de fabrikanten pas een volledig herstel van de markt vanaf 2022 en daarna. De verdere groei van de 3D printermarkt voor massaproductie blijft de sleutel om de groei te versnellen. Technologieën zoals binder jetting (metaal), Vat Photopolymerisatie en Powder Bed Fusion (bij kunststoffen) zijn de technieken die hiervoor moeten gaan zorgen.

De vraag naar persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens de eerste maanden van de pandemie heeft tot een enorme vraag naar 3D printers in de Personal klasse geleid.

Explosieve groei LCD-printers

Context deelt de markt altijd op in industriële systemen (vanaf $100.000),  de design klasse (3D printers tussen $20k en 100k) en de professional (tussen de $25,k en $20k). Hieronder volgt de categorie Personal 3D printers. Dit segment is in het laatste kwartaal van 2020 geëxplodeerd: de verkopen groeiden met 49% jaar-op-jaar. Dat komt met name door de sterk toegenomen interesse in de LCD-printers. De groei in dit segment is vooral gedreven door pandemie-gerelateerde vragen: met onderbroken supply chains gingen bedrijven op zoek naar een technologie om zelf onderdelen te kunnen 3D printen.

Lees hier het artikel in 3D Print magazine over de enthousiaste verwachtingen op Wall$treet over 3D metaalprinten

Grote verschuivingen industriële markt

De industriële 3D printerts, aan de andere kant van de markt, geeft een gemengd beeld. Alles bij elkaar opgeteld is er 21% minder verkocht (in aantallen). Maar de pijn is vooral in de eerste maanden van 2020 geleden, toen de pandemie zich snel over de wereld verspreidde. Na het eerste kwartaal toont het aantal verkopen kwartaal op kwartaal een dubbelcijferige toename. De gevestigde orde heeft het echter moeilijker gehad dan d enieuwkomers. Bovendien hebben de Chinese klanten vooral Chinese 3D printers gekocht: 83% kwam van een Chinese fabrikant. Dat metaalprinten in het laatste kwartaal een 11% toename laat zien vergeleken met Q4 van 2019, schrijft Context toe aan de uitlevering van binder jetting systemen. Niet verwonderlijk, de verkopen hiervan zijn in het laatste kwartaal met 30% toegenomen. Qua omzet is dit marktsegment ontzettend belangrijk, geeft Chris Connery aan. 52% van de omzet uit hardware wordt in deze prijsklasse gerealiseerd.

Figure 4

Stratasys en 3D Systems geraakt

En dan is er nog de designklasse, de 3D printers tot $20k. Deze markt lag eind van het jaar vlak, zegt Chris Connnery. Het verkochte aantallen daalden met 1%. Voor het hele jaar zijn de verkopen echter met 15% afgenomen. Met name Stratasys en 3D Systems hebben dat probleem het meest gevoeld.  

Back to top button