3D printmarktTechnology

Nano Dimension koopt fabrikant van precisieprinters voor micro-onderdelen

Integratie 3D printers Nanofabrica in PCB-printtechnologie het einddoel

Nano Dimension doet een opvallende overname: het koopt landgenoot Nanofabrica. Dit bedrijf heeft recent de eerste 3D printer voor micro-onderdelen gelanceerd. Daarmee print je met een resolutie van1,9 micron in x- en y-vlak. Het ultieme doel is beide printtechnieken combineren in een neuraal productienetwerk voor elektronica- en microcomponenten.


Het is de tweede overname in korte tijd van de Israëlische fabrikant van PCB-printers. Vorige week rondde Nano Dimension de overname van DeepCube af, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van Machine Learning en Deep Learning. De beide overnames houden verband met elkaar.

Nanofabrica overgenomen door landgenoot

nanofabrica
De Tera 250 van Nanofabrica wordt ook ingezet voor het 3D printen van matrijs inserts voor het spuitgieten van microcomponenten (het tandwiel).

Nanofabrica print met 1,9 micron nauwkeurigheid

Nanofabrica haalt de ongelooflijke nauwkeurigheden met de Tera 250 3D printer deels dankzij de algoritmen die de machine aansturen. De naam Tera 250 verwijst naar de 250 terabytes data die met een printjob (50 bij 50 bij 100 mm) gemoeid zijn. Met de technologie om super nauwkeurige microcomponenten te printen, richt Nanofabrica zich onder andere op de luchtvaart-, optische-, medische- en high end elektronica industrie. Hiervoor print het met een DLP-proces micro-onderdelen in een zeer detaillering. Afgelopen maandag presenteerde het nog tijdens de AM conferentie Knowlegde has layers van het Poolse Sygnis en toonde onder andere een medische filter met 580 gaten van elk 50 micron doorsnede.

Combinatie van printtechnieken

Nano Dimension zegt de overname te doen omdat de markten waarop Nanofabrica zich richt, deels de eigen doelmarkten overlappen. “Daardoor kunnen we beiden profiteren van een hefboom met een go-to-market aanpak. Daarnaast hebben we de gemeenschappelijke visie om de technologieën samen te voegen voor onze 3D fabricage machines voor Hi-PED’s (High Performance Electronic Devices)”, legt Yoav Stern, CEO van Nano Dimension uit. De toekomst is volgens hem dat PCB’s verder miniaturiseren waarna de elektronica en de component in één systeem geprint kunnen worden.

Neuraal netwerk productiesystemen

Yoav Stern zegt verder dat de Nanofabrica past in het grotere beeld om een artificial intelligence/machine learning (AI/ML) “distributed digital fabrication application” te ontwikkelen in plaats van machines als kapitaalsgoederen te bouwen. De Nanofabrica 3D printers worden als edge componenten toegevoegd aan dit neurale netwerk waarin voorraden gedigitaliseerd worden. “Ons uiteindelijke doel is om een voorraad high end PCB apparaten, micro-mechanische systemen en Hi-PED’s te digitaliseren. Print ze als ze nodig zijn, waar ze nodig zijn en alleen in de aantallen die je nodig hebt”, zegt Yoav Stern. Met name in de high mix low volume productie ziet hij dit als het toekomstig model.

printed electronics

Factor 20 keer sneller printen

Nanofabrica wordt een zelfstandige divisie binnen Nano Dimension. Co-founder en CEO Jon Donner verwacht dat de combinatie van de geavanceerde deep learning technologie van Nano Dimension en de eigen printtechnologie het printproces met een factor 20 kan versnellen. Daarmee wordt het aantal toepassingen vergroot en wordt de Nanofabrica technologie relevant voor massa productie in een neuraal netwerk van productiesystemen.

Nano Dimension betaalt, afhankelijk van de omzet komend jaar en hoelang de oprichters van Nanofabrica nog bij de onderneming blijven werken, tussen de $54,9 en $59,4 miljoen aan de aandeelhouders van Nanofabrica. Daarvan wordt tussen de $23 en $27,5 miljoen contant betaald, de rest in American Depository Shares.

Nano Dimension wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Seido-Systems

Back to top button