3D printmarkt

Shapeways verwacht méér dan $400 miljoen omzet in 2025

Amerikaans-Nederlands printservicebedrijf gaat naar de beurs en haalt $195 miljoen op

Shapeways denkt in 2025 een omzet te draaien van meer dan $400 miljoen met een EBITDA resultaat van $100 miljoen. Om deze groei te realiseren, gaat het komende vijf jaar meer dan $100 miljoen investeren. Dat heeft het van oorsprong Nederlandse 3D Print servicebedrijf bekend gemaakt in een analistencall over de aankomende beursgang in New York.


Het zat er aan te komen: ook Shapeways gaat via een fusie met een zogenaamde SPAC naar de beurs. Shapeways fuseert met Galileo Acquisition Corp, een zogenaamde SPAC. Dit zijn speciale beursgenoteerde fondsen die in het leven zijn geroepen om via een fusie bedrijven een snelle toegang tot een beursnotering te bieden. Het 3D printservicebedrijf wordt gewaardeerd op een netto waarde van €410 miljoen. de waardering is 4,8 keer de verwachte omzet in 2022 en daarmee is het bedrijf veel lager gewaardeerd dan Desktop Metal, Velo3D en Markforged en ook veel lager van Materialise. Shapeways haalt met de transactie netto $195 miljoen binnen om de verdere groei te kunnen financieren.

Digitalisering maaktindustrie biedt Shapeways groeikansen

Relay

AM-industrie staat op punt van doorbraak

Alberto Recchi, co-founder en CFO van Galileo, zegt dat de additive manufacturing industrie op een kruispunt staat. “Wij geloven dat AM op het punt staat van prototyping en tooling naar serieproductie te gaan. Dat zal een grote groei ontsluiten.” De AM-industrie werkt momenteel volop aan oplossingen voor een aantal typische knelpunten, waaronder het gebrek aan snelheid. En omdat de productieomgeving van Shapeways agnostisch is, kan het bedrijf zich snel aanpassen aan de veranderingen in de markt.

90% maakbedrijven nog niet gedigitaliseerd

Ook Shapeways CEO Greg Kress  denkt dat maakbedrijven aan het begin staan van een digitale transformatie. Maar heel weinig maakbedrijven zijn gedigitaliseerd. Precies dat geeft groeikansen. Greg Kress: “Wereldwijd zijn er meer dan 10 miljoen producenten, waarvan minder dan 6% is gedigitaliseerd.” 90 procent hiervan zijn MKB-bedrijven die niet het kapitaal hebben voor de noodzakelijke investeringen in een end-to-end-productieplatform. In dat gat springt Shapeways. Greg Kress verwacht dat de markt voor digitale productie in de komende tien jaar zal groeien naar meer dan $120 miljoen, een jaarlijkse groei van 12%.

Shapeways wil veel sneller groeien dan de markt

Het 3D printservicebedrijf zelf gaat veel sneller groeien. Hij wijst op het grote aantal trouwe klanten: 88% van de omzet in 2020 kwam van bestaande klanten. Een van de redenen die hij hiervoor aandraagt, is dat het softwareplatform van Shapeways een diepe integratie in de systemen van de klanten toelaat. Daarnaast is het printbedrijf klaar om op te schalen, zowel qua materialen, technologieën als vooral ook qua softwareplatform. “Shapeways is goed gepositioneerd om zowel te participeren in de groei van de industrie als hieraan bij te dragen.” Het bedrijf heeft de afgelopen 10 jaar meer dan $100 miljoen geïnvesteerd in het bouwen van het platform voor de digitalisering van productieprocessen. Dat gaat verder dan alleen additive manufacturing.

Shapeways kan meer dan 80 verschillende materialen leveren waaronder metaallegeringen (Foto’s Shapeways)

Lees in de april editie van 3D Print magazine over de beursgang van andere Amerikaanse AM-bedrijven en welke groeivoorspellingen zij doen

Omzet gaat met factor 15 omhoog

Net als andere AM-partijen die de afgelopen maanden naar de beurs zijn gegaan, voorspelt ook Shapeways sterke groei. Naast groeikansen in Europa en de VS ziet het ook nog groeipotentieel in China ($2 miljard markt), Japan ($1 miljard) en Taiwan, Zuid-Korea en India ($900 miljoen). De omzet van $32,8 miljoen afgelopen jaar ($33,5 miljoen in 2019) zal tegen 2025 zijn gegroeid tot meer dan $400 miljoen. Een jaarlijkse groei van 66%. Hierbij zal de marge oplopen tot meer dan 50%. Over twee jaar denkt het bedrijf al een positieve kasstroom te realiseren, tegen 2025 zal de EBITDA uitkomen op meer dan $100 miljoen positief. Dankzij de financiële injectie gaat Shapeways komende vijf jaren $100 miljoen investeren in kapitaalsgoederen. Het heeft onder andere een strategische samenwerking getekend met Desktop Metal. De groei komt voornamelijk uit een toename van 3D printen maar eveneens doordat het méér orders denkt uit te leveren die met traditionele maaktechnieken worden geproduceerd. En uit softwarelicenties.

Shapeways telt wereldwijd 138 medewerkers, heeft tot nog toe 21 miljoen onderdelen geproduceerd en telt wereldwijd 1 miljoen klanten in 160 landen. Daarnaast beschikt het over een wereldwijd netwerk van gecertificeerde partners voor de productie van de onderdelen.

Back to top button