3D printmarktApplications

3D Systems verkoopt Quickparts voor $82 miljoen

Focus op activiteiten met hoge marge

3D Systems verkoopt de on demand productiefaciliteiten van Quick Parts aan private equity fonds Trilantic North America. De opbrengst steekt magertjes af tegen andere transacties in de on demand markt in de laatste maanden. Blijkbaar is een softwareplatform veel meer waard dan fysieke productiecapaciteit.

Quick Parts is een gezond bedrijf met een goede toekomst in het vooruitzicht, maar de onderneming past niet langer in de strategie van 3D Systems. “Onze enige reden voor het afstoten is dat we onze focus en investeringsprioriteiten volledig willen richten op additive manufacturing (AM). Daar spelen we een unieke leidersrol in het mogelijk maken van AM op industriële schaal in een reeks boeiende eindmarkten”, zo zegt 3D Systems CEO Jeffrey Graves over de desinvestering van Quick Parts.

Hoe wordt Quick Parts gewaardeerd ten opzichte van 3D Hubs en Shapeways?

Focus op activiteiten met hogere marge

Tijdens de recente presentatie van de eerste kwartaalcijfers (omzetgroei met 7,7% tot $146,1 miljoen) zei Graves nog dat hij zich vooral richt op activiteiten met een bruto marge van 50% en 20% EBITDA marge. Dergelijke percentages haal je waarschijnlijk niet met de productie van onderdelen, waar de concurrentie bovendien steeds verder toeneemt door de opmars van platformen. Het on demand productiebedrijf, dat meerdere productietechnieken in huis heeft, levert naar verwachting $82 miljoen op. De definitieve prijs hangt af van een aantal factoren, die 3D Systems niet verder toelicht.

Lagere waardering van 3D Hubs en Shapeways

Vanaf Q2 2020 splitst 3D Systems de omzetcijfers niet meer uit naar de verschillende activiteiten. In het eerste kwartaal van vorig jaar deed het dat nog wel. Quick Parts zorgde toen voor een omzet van $19,7 miljoen, oftewel zo’n 14% van de concernomzet. Grofweg betekent dit dat de on demand activiteiten worden gewaardeerd tegen ongeveer een keer de omzet. Zet je dit af tegen de $280 tot $320 miljoen die Protolabs onlangs neertelde voor 3D Hubs, dan is blijkbaar zo’n platform veel meer waard dan fabrieken waarin fysieke producten worden gemaakt. Het is ook een laag bedrag vergeleken met de waardering die onlangs nog aan Shapeways is gehangen toen het de beursgang aankondigde. Ook Shapeways zet sterker in op het softwareplatform.

Het private equity fonds richt zich tot nog toe vooral op investeringen in de  diensten, consumenten en energiesectoren. 3D Systems is al schuldenvrij en gaat het geld investeren in een groeiversnelling van de kernactiviteiten, waar onlangs bioprinting aan is toegevoegd. Ook breid het de vestiging in Littleton uit voor de ontwikkeling van healthcare en industrial producten.  Quick Parts heeft ook een vestiging in Budel (Nederland).

Back to top button