Manufacturers

3D Systems verkoopt softwarebusiness Cimatron

3D Systems stoot de CAD/CAM activiteiten van Cimatron af. De softwaredochter wordt verkocht aan Battery Ventures, een investeringsfonds met een focus op technology. Het fonds betaalt $65 miljoen voor Cimatron. De verkoop maakt onderdeel uit van de nieuwe strategie van 3D Systems CEO Jeffrey Graves.


Bijna zes jaar geleden, februari 2015, heeft 3D Systems Cimatron gekocht voor een bedrag van ongeveer $97 miljoen. Cimatron, met een geïntegreerd CAD/CAM pakket én GibbsCAM software, paste toen naadloos in de end to end solutions die de toenmalige CEO Avi Reichental voor ogen had. Met name de naadloze digitale workflow van design tot en met zowel additieve als subtractieve productie zou 3D Systems groeikansen bieden. Cimatron heeft onder andere 3DXpert ontwikkeld, die het hele AM proces vanaf de voorbereiding stroomlijnt.

Afstoten CAD/CAM ontwikkelaar past in focus op Healthcare en Industrial AM

3D Xpert
3D Systems concentreert zich op de gezondheidszorg en industriële AM activiteiten.

Stroomlijnen met kerncompetenties

Die strategie is inmiddels ingehaald. De verkoop van Cimatron en GibbsCAM past in het herstructureringsprogramma waarmee 3D Systems de kosten met $100 miljoen per jaar wil verminderen. Jeffrey Graves, eerder dit jaar gestart als CEO, is bezig focus aan te brengen. Healthcare en Industrial Solutions, dat zijn de twee activiteiten waarop het concern zich voortaan concentreert. “De voorbije maanden hebben we flinke vooruitgang geboekt met het stroomlijnen van onze onderneming met onze kerncompetenties, om groei te realiseren”, zegt de CEO in een toelichting.

Geen extra aandelenuitgifte

De verkoop van de softwarebusiness illustreert volgens hem de focus op additive manufacturing, Later deze week komt 3D Systems met de resultaten over het derde kwartaal. Dankzij de verkoop, die in Q4 afgerond zal worden, hoeft 3D Systems waarschijnlijk geen nieuwe aandelen uit te geven om de financiële positie te versterken. 3D Systems wil na afronding van de verkoop at-the-market-equity programma evalueren en eventueel beëindigen. Battery Ventures brengt Cimatron en GibbsCAM samen met SigmaTEK systems, een software ontwikkelaar voor de plaatwerkindustrie, met onder andere nesting software.

Back to top button