3D printmarktsoftware

Ook Xometry zoekt extra groeikapitaal op de beurs

3D printen een van de zes kern productietechnieken

Xometry heeft bij de toezichthouder SEC de papieren ingeleverd om een beursnotering mogelijk te maken. Het prijskaartje aan het in 2013 gestarte bedrijf is nog niet bekend. Wel de omzetgroei sinds 2018 jaarlijks 92 procent tot ruim $140 miljoen in 2020. Het verlies bedroeg vorig jaar ruim $30 miljoen.

Snelle groei, oplopende verliezen

De prospectus die Xometry bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft ingediend schetst een goed beeld van de snelle groei van het platform voor maakdelen. Dat handelt alleen orders af, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Protolabs dat eigen fabrieken heeft of Quick Parts, de maakafdeling van 3D Systems die verkocht gaat worden. Xometry heeft in 2013 de eerste investeerder binnengehaald. Een jaar later was de omzet $800.000. Toen in 2016 de eerste add-in voor Solidworks werd gepresenteerd, stond de omzetteller op $7,6 miljoen. Twee jaar later volgde de integratie met Autodesk Inventor en haalde het platform al een omzet van $38,4 miljoen. Afgelopen jaar is de omzet uitgekomen op $141,4 miljoen. Met een operationeel verlies van bijna $30 miljoen. Om het cijferoverzicht compleet te maken: in Q1 2021 heeft Xometry een omzet behaald van $43,9 miljoen (tegenover $26,6 miljoen een jaar eerder). De verliezen zijn ook verder opgelopen.

Ondoorzichtige prijsstellingen

De oprichters van het online platform voor de maakindustrie bestempelen de markt waar Xometry zich op richt als inefficiënt, gefragmenteerd en zo’n $260 miljard groot. De grootste tekortkoming die zijn zien, is gebrek “aan consistente prijsstelling, voornamelijk als gevolg van de bestaande productie- en inkoopprocessen die complex, onzeker, duur en tijdrovend waren. De prijsstelling was in één woord ondoorzichtig.”

Afwachten welk prijskaartje aan deze beursgang komt te hangen. Dat zal meer inzicht opleveren in de waardering van Quick Parts dat door 3D Systems verkocht wordt én aan de omgekeerde beursgang van Shapeways.

Lees meer op Made-in-Europe

Back to top button