Technology

Primeur: Nano Dimension PCB-printer op Electronic Applications

Seido Systems presenteert op Electronic Applications in Utrecht voor de eerste keer de Nano Dimension Dragon Fly Pro PCB printer in de Benelux. De Israëlische fabrikant weet steeds meer productontwikkelaars te overtuigen van de voordelen in huis PCB’s te 3D printen. Het redesign proces wordt daarmee extreem verkort, zegt Simon Fried, co-founder van Nano Dimension. Prototyping gaat dankzij 3D printen van dagen naar uren.

 

Steeds meer producten hebben vandaag de dag geïntegreerde elektronica componenten. Productontwerp en het ontwerpen van de elektronica schuiven naar elkaar op, wat je bijvoorbeeld goed ziet bij CAD-ontwikkelaars als SolidWorks. Ontwerpsoftware voor PCB’s wordt geïntegreerd in de ontwerpsoftware voor de hardware. Nano Dimension sluit daar met de Dragon Fly Pro 3D printer op aan. Hiermee kan men direct vanuit het ontwerp de PCB’s printen, dankzij de geleidende inkten van de printerfabrikant.

 

Benelux première van 3D printer voor elektronica op de beurs in Utrecht

 

Kortere ontwikkelcycli

Simon Fried noemt in zijn recente blogpost meerdere voordelen. Ontwerpvrijheid is er een, prototypes die binnen enkele uren beschikbaar zijn een tweede. Hoewel de 3D printers niet goedkoop zijn net zo min als de materialen, wegen de voordelen zwaarder. Hij wijst zowel op de korte tijd die nodig is om een werkend prototype te maken. Redesign voor de volgende iteratie kan veel sneller starten dan wanneer een PCB voor een prototype buitenhuis geproduceerd moet worden.

Deze BGA’s kunnen binnen enkele uren gemaakt worden met de Dragon Fly Pro 3D printer van Nano Dimension.

 

Complexe BGA’s printen

Ook kan men met 3D printen PCB’s maken die traditioneel niet maakbaar zijn. In een eigen kwalificatie onderzoek hebben de engineers van Nano Dimension zogenaamde ball grid arrays binnen een uur gemaakt op de Dragon Fly Pro. Elektronica devices zoals BGA’s vind je in tal van apparaten terug. Zo’n BGA is een drager voor een chip en bevat meer verbindingspinnen dan een vlakke PCB. Normaal duurt de productie daarvan weken en is speciaal gereedschap nodig. Nano Dimension kan de complexe componenten direct printen zonder tooling. Met de Israëlische 3D printer kunnen dit soort producten binnen een uur worden geprint. “Dat betekent dat bedrijven binnen een uur BGA’s kunnen assembleren. Ze hoeven dus niets meer buitenhuis te doen, met minder kans op fouten. Dat geeft de teams meer vrijheid om te innoveren”, zegt Amit Dror, CEO van Nano Dimension. Daarnaast speelt bescherming van IP een rol in de keuze om zelf de prototypes van de electronica te produceren.

Tijdens de vakbeurs Electronics Applications in Utrecht (14 – 16 mei) is er woensdag 15 mei ’s ochtends een seminar over 3D printen van elektronica en mechanica. Ralph Birnbaum van Nano Dimension houdt dan een lezing over het 3D printen van elektro mechanische onderdelen en RF antennes, dankzij de multi materiaal printtechnologie. Hans van de Mortel, Metafas, gaat in het seminar in op de rol van printed electronics in de stadia van een ontwikkelproces.

Seido Systems demonstreert de Nano Dimension Dragon Fly Pro op de beurs in Utrecht en toont er ook voorbeelden.

 


Back to top button