Technology

Holst Centre: Hybrid Printed Electronics marktrijp

Testproductielijn in Eindhoven staat ook klaar voor het MKB om concepten te testen

Hybrid printed electronics is klaar voor commerciële toepassingen. Het Eindhovense Holst Centre heeft een testproductielijn gebouwd voor HPE, die open staat voor zowel multinationals als het midden- en kleinbedrijf. Mogelijke toepassingen zijn vrije-vorm verlichting en bedieningspanelen of sensoren. Samen met Kone is een interactieve wand met geïntegreerd bedieningspaneel geproduceerd voor een lift. De productiekosten hiervan zijn veel lager dan die van huidige bedieningspanelen.


Met Europees subsidiegeld heeft het Holst Centre in het InScope project Hybrid Printed Electronics (HPE) zowel in industrieel als in commercieel opzicht op de kaart te zetten. Hiermee moet Europa de leidende rol in deze snel groeiende markt behouden. Samen met een consortium heeft het onderzoekscentrum in Eindhoven een eigen open-access HPE testproductielijn gebouwd.

15 MKB cases uitgewerkt

Hybrid Printed Electronics
De dunne folie waarop 24.000 LED’s zitten, een toepassing die samen met Signify is uitgewerkt.

De productielijn is getest voor zowel grote multinationals als het midden- en kleinbedrijf. Er zijn voor het MKB 15 cases met nieuwe functionaliteiten ontwikkeld op basis van hybrid printed electronics, variërend van sensoren in skateboards tot vrije-vorm verlichting en bedieningspanelen gemaakt door thermoforming. Met name in de verpakkingsindustrie, de gezondheidszorg en de automobielindustrie kunnen deze nieuwe functionaliteiten worden toegepast. Door gebruik te maken van de technologische kennis en ervaring van Holst Centre, zijn de testcases nu zover dat ze op de markt kunnen worden gebracht.

80% lagere productiekosten dankzij HPE in de liftenbouw.

Twee voorbeelden zijn te vinden bij Signify, de vroegere verlichtingstak van Philips, en liftenbouwer Kone. Deze laatste heeft een complete liftcabine gebouwd met een interactieve wand en geïntegreerd bedieningspaneel. Er is met name gekeken naar de interactie van mensen met de lift en het paneel. Hiermee verandert de complete bediening van de lift. Via het interactieve bedieningspaneel kunnen mensen aangeven dat ze willen sporten, waarna de lift ze automatisch naar de juiste verdieping brengt. Naast de interactieve mogelijkheden blijkt dat productiekosten tot wel 80% lager zijn dan die van de bestaande oplossingen en dat wordt voldaan aan alle veiligheidseisen. De verwachting is daarom dat de liftenbouwers in de toekomst interactieve media-oppervlaken gaan toepassen in hun liften. Samen met Signify heeft Holst Centre een rol van 300 meter dunne, interactieve folie geproduceerd. Hierin zijn meer dan 24.000 LED’s geïntegreerd. De rollen folie worden als 2D-modules geïntegreerd in grote oppervlakken zoals ramen, muren en plafonds.

Eindgebruikers, ook uit het MKB, profiteren van de expertise die Holst Centre heeft opgedaan met HPE. Op de testproductiestraat kunnen prototypes worden gemaakt om de haalbaarheid aan te tonen of om de eerste toepassing te produceren.

Back to top button