3D printmarktTechnology

3D printed electronics de volgende 3D revolutie?

Zowel Autodesk als GE hebben bekend gemaakt een strategisch belang te nemen in het Amerikaanse Optomec, fabrikant van 3D printers voor zowel metaal als elektronica. De drie bedrijven hebben tegelijk aangekondigd intensiever te gaan samenwerken.

 

Autodesk en GE nemen belang in het Amerikaanse Optomec

Zowel GE als Autodesk hebben een strategisch belang in Optomec genomen, niet alleen vanwege de snelle groei van het bedrijf maar ook omdat het hierdoor makkelijker wordt samen te werken aan integeratie van de Autodesk software in de systemen van Optomec. Autodesk heeft vorig jaar al de start up Within Technologies gekocht. Autodesk Within is software voor het designen van lichtgewichtstructuren, een van de potenties van 3D printen.

 

Integratie CAD en CAM voor 3D printen

Autodesk pakt daarmee de wens op van veel professionele gebruikers van 3D printen, namelijk het integreren van CAD en CAM, waardoor uiteindelijk het foutpercentage in het printproces zal afnemen. Daarnaast moet dit ertoe leiden dat in het ontwerp al specifieke informatie voor een specifieke 3D printer meegegeven kan worden. Nu wordt deze ontwikkeling dus verbreed door zowel GE als Optomec erbij te betrekken. Samen willen de partijen het gebruikt van de machines vergemakkelijken met laagdrempelige software. Ze mikken op de groeimarkt die 3D printen van elektronicacomponenten volgens hen wordt. GE heeft in meerdere divisies al verschillende 3D printers van Optomec in gebruik voor het printen van 3D sensoren op hoogwaardige componenten. Daarmee wil men de levensduur van dergelijke componenten verlengen. Optomec print bijvoorbeeld al sensoren die in katheters worden gebruikt om een patient tijdens de operatie te bewaken.

 

15 miljoen antennes 3D printen

Het Amerikaanse Optomec heeft bij een Chinese klant machines geplaatst die op jaarbasis 15 miljoen antennes voor mobiele appparaten gaat 3D printen, inclusief de elektronica. Hierbij maakt men gebruik van de aerosol jet printtechnologie. Dit is een van de toepassingen waarvan Optomec hoge verwachtingen heeft omdat de Internet of Things revolutie vraagt om connected apparaten. Met de 3D printtechniek vermindert Optomec het aantal productiestappen en versnelt men het ontwerp- en prototyping proces. Het onderzoeksbureau IDTechEx ziet het 3D printen van elektronica als een technologie die tot nog toe onder de radar van velen in gebleven, maar wel razendsnel begint door te breken in massaproductie. De analisten zien echter ook kansen in de olie- en gasindustrie en in robottechnologie waar de collaborative robots een opmars gaan maken. Beide sectoren kunnen profiteren van de mogelijkheden die er komen dankzij Internet of Things door veel meer sensoren in robots en installaties te integreren.

IDTechEx organseert in april 2016 in Berlijn een conferentie over 3D printed electronics

 

Back to top button