Technology

Low volume productie PCB’s en sensoren op DragonFly LDM

Nano Dimension zet met de nieuwe DargonFly LDM de volgende stap in het 3D printen van PCB’s, sensoren en IoT-systemen. De nieuwe 3D printer is zodanig verbeterd dat deze onbemand 24/7 print. Low volume productie dus. En dat is een groeimarkt, zegt CEO en co-founder Amit Dror.

 

De DragonFly LDM is de opvolger van de Pro versie. LDM staat voor Lights-Out Digital Manufacturing. Dat kan doordat het nieuwe model veel minder interventies van de operator vraagt dan de DragonFly Pro. Zo beschikt de nieuwe machine over een systeem dat automatisch elke paar uur de printkoppen reinigt en droogt. Ook is is het kalibreren van de machine verbeterd. “Algoritmes in combinatie met een camera berekenen tijdens het printen voortdurend de kalibratiewaarden en stellen hiervoor bij”, legt Amit Dror uit. Tot slot heeft Nano Dimension de nodige sensortechnologie geïntegreerd om de machine continue te monitoren en bij te stellen.

Nano Dimension ontwikkelt productieprinter voor PCB’s en sensoren

Onbemande productie gedurende 24 uur

Door deze verbeteringen kan de DragonFly LDM nu 24/7 onbemand printen. Alleen het wisselen van de tray met producten gebeurt nog handmatig.De ervaringen die defensiespecialist Hensholdt in Duitsland met de nieuwe versie heeft opgedaan, laat een toename van de beschikbaarheid met 40% zien ten opzichte van het oude systeem. Verder volstaat één onderhoudsinterventie in de week. Hiermee kan men de 3D printer inzetten voor low volume productie van bijvoorbeeld IoT-devices, een van de nieuwe markten waar het Israëlische bedrijf op mikt. Amit Dror: “Met de nieuwe printer kun je zowel prototyping als low volume productie doen. Onbemande productie 24/7.”

DragonFly LDM
De nieuwe DragonFly LDM is bedoeld voor zowel prototyping als low volume productie.

Low volume productie gaat groeien

Hij verwacht een groei van low volume productie van elektronicacomponenten door de opmars van IoT. Lang niet al deze producten zijn in series van honderdduizenden stuks nodig. “Van de meeste devices zijn er een paar honderd tot misschien duizend per jaar nodig.” Die kunnen klanten zelf produceren, op dezelfde machine waarop ze ook hun prototypes maken. “De DragonFly LDM is uniek in de markt, ontwikkeld voor gebruiksgemak én nog flexibeler en sneller 3D printen van functionele schakelingen.”

Nano Dimension heeft de nieuwe 3D printer ontwikkeld in nauwe samenwerking met Hensoldt in Duitsland. Voor de bestaande DragonFly Pro machines is er een upgradekit beschikbaar zodat deze kunnen worden omgebouwd naar een volwaardige LDM-versie.

In het 3D Print magazine van september verschijnt een uitgebreider interview met de CEO van Nano Dimension.

In  de Benelux is Seido Systems de verdeler van Nano Dimension


Back to top button