Materials

3D metaalprinten met een Ultimaker

Ultimaker gaat het printpofiel van BASF Ultrafuse 316L toevoegen aan Cura. Dat maakt de Nederlandse 3D printerfabrikant bekend bij de officiële lancering van dit metaalfilament. Het materiaal kan onder bepaalde voorwaarde op meer open filament printers worden verwerkt.

 

Eind 2017 toonde BASF de eerste onderdelen, 3D geprint met het metaalfilament. Dit wordt nu officieel gelanceerd. Het Ultrafuse 316L (DIN 1.4404) bestaat voor meer dan 90% uit metaalpoeders, die in een matrix van polymeer zitten. De gelijkmatige verdeling van het metaal verkleint volgens BASF de kans op fouten tijdens het 3D printen met dit materiaal. BASF zet het metaalfilament in de markt als een gebruiksvriendelijk alternatief, met minder risico’s die het werken met losse poeders zoals bij andere metaalprinttechnieken.

BASF geeft Ultrafuse 316L metaalfilament vrij

 

BASF Ultrafuse 316L

BASF levert het Ultrafuse 316L filament op rollen van 3 kilo (foto: BASF)

 

Goedkoper en gemakkelijker 3D metaalprinten

“Ons doel is geweest om een hoogwaardig metaalfilament te ontwikkelen om de productie van metalen onderdelen aanzienlijk goedkoper, makkelijker en sneller te maken. En toegankelijk voor iedereen”, zegt François Minec, directeur BASF 3D Printing Solutions. Ultrafuse kan onder bepaalde voorwaarde op elke open-materiaal filament printer worden verwerkt, zowel met een directe toevoer van het filament als met een Bowden systeem. Het voldoende flexibel om ook door complexe filament transportsystemen te worden geleid.

 

Profiel op Cura Market Place

Ultimaker gaat het nieuwe filament opnemen in de Market Place in Cura. “De Ultimaker S5 legt de lat voor professioneel 3D-printen hoger door probleemloos 3D printen met industrieel materiaal”, zegt Paul Heiden, Senior Vice President Product Management bij Ultimaker. Volgens hem kun je nu functionele metalen onderdelen produceren tegen duidelijk lagere kosten en tijd vergeleken met traditionele methoden.”

 

Alternatief voor MIM-technologie?

Een van de toepassingen waar BASF op inzet, is Metal Injection Molding (MIM). Deze MIM-delen kunnen nu 3D geprint worden, waardoor matrijskosten vervallen. “Vergeleken met MIM biedt Ultrafuse 316L een kantoorvriendelijke oplossing, die nieuwe productiemogelijkheden opent”, zegt Athanassios Kotrotsios, directeur iGo3D. Deze Duitse reseller van 3D printers wil de industrie een compleet pakket aanbieden voor het 3D printen van metalen componenten met filament. Want Ultrafuse 316L moet na het printen wel nog twee stappen ondergaan: allereerst katalytisch het bindmiddel (polymeer) verwijderen, daarna het sinteren in een oven. Pas in die laatste stap krijgt het werkstuk de definitieve eigenschappen. Igo3D verkoopt het BASF Ultrasuse 316L filament voor €153,33 per kilo. Het wordt verkocht op spoelen van 3 kilo.

FOTO: een 3D geprinte matrijsinzet (foto BASF)


Back to top button