Technology

Prima Additive legt met fusie en spin-off basis voor groeiversnelling

Prima Additive is samengegaan met het Italiaanse 3D New Technologies, een startup die AM-systemen voor metaal ontwikkelt die sneller zijn dan de huidige systemen en geschikt voor grotere onderdelen. Onder de naam Prima Additive gaan de beide bedrijven verder. Komende maanden wil de nieuwe onderneming nog andere investeerders aantrekken.


Italië is een van de landen waar additive manufacturing voet aan de grond heeft gekregen en zich snel ontwikkelt. Als machinebouwer is Prima Industries, in de Benelux bekend van de plaatbewerking- en lasermachines, enkele jaren geleden in de AM-sector gestapt. Anno 2022 zet het bedrijf nieuwe stappen door de AM-tak te verzelfstandigen.

Stappen binnenkort nieuwe investeerders in Italiaanse AM machinebouwer?

Het team van Prima Additive.

Verzelfstandiging en fusie

Allereerst is Prima Additive als spin-off buiten de rest van de onderneming gezet. Daarna is het samengegaan met 3D New Technologies. Deze Italiaanse startup is betrokken in meerdere (Europese) onderzoeksprojecten rond additive manufacturing met metaal. Het doel is om een volgende stap te maken, namelijk 3D metaalprinten van grotere onderdelen en met de productiviteit die hoger ligt dan de huidige LPBF-machines. De ontwikkelingen zijn gewicht op Powder Bed Fusion technologie. In deze verdere ontwikkeling liggen kansen, zegt Paolo Calefati, de CEO van het fusiebedrijf. “Deze stap combineert de mondiale dimensie en de lange traditie van innovatie in de engineering en productie van lasermachines van de Prima Industrie Groep met de flexibiliteit en dynamiek van de startup 3D New Technologies.”

Plaats voor nieuwe investeerders

Door samen te gaan, kunnen de ontwikkelingen versneld gebeuren, net als de commerciële uitrol van de producten die momenteel ontwikkeld worden. Volgens Calefati betekent dit eveneens dat de weg wordt vrijgemaakt voor aanvullende investeringen. Prima Industries is met een belang van 50,01% de grootste aandeelhouder en levert ook de voorzitter van de Raad van Toezicht. Paolo Calefati kondigt echter aan dat er nog meer partijen in de nieuwe onderneming zullen stappen. “Dit is een eerste stap in het aantrekken van zowel financiële als industriële investeerders die reeds toonaangevend zijn op deze markt..” Zonder in detail te treden, zegt de CEO dat in de komende maanden een groter project aangekondigd zal worden als nieuwe investeerders in het bedrijf stappen.

Samenwerking met Materialise

Op Formnext 2021 heeft Prima Additive de Print Genius 150 voor het eerst getoond. Deze laser poederbed metaalprinter werd samen met Materialise ontwikkeld en werkt met twee lasers. Prima Additive heeft het Materialise Control Platform geïntegreerd in de Print Genius 150 voor real time controle over het printproces en een eenvoudige koppeling naar externe monitoring en controlesystemen. Een van de belangrijkste uitkomsten van de samenwerking is een laser Workload Balancing algoritme dat automatisch de inzet van de beide lasers optimaliseert. Het algoritme zorgt ervoor dat de beide lasers, die in dezelfde laag kunnen werken, een gelijke inzetduur hebben. De KU Leuven heeft vorig jaar de Print Genius 150 uitvoerig getest en beschikt over het eerste systeem van deze nieuwe lijn.

Back to top button