Magazine

Adoptie AM kost tijd, maar CNHi en Signify hebben strategisch gekozen wel te gaan 3D printen

Belgische maakbedrijven ontvouwen hun weg naar 3D productie op Agoria AM Event

Agoria wil de acceptatiegraad van additive manufacturing in de Belgische industrie vergroten. De technologie is namelijk een deel van de oplossing die de Europese Unie zoekt voor een aantal van de huidige crises, zoals de energiecrisis, het tekort aan grondstoffen en het doel grondstoffen onafhankelijker te worden. Hoe krijg je de industrie echter zover? Belgische industriële bedrijven getuigen over de adoptie AM.


Geen gemakkelijke opgave, blijkt uit de ervaringen van een aantal Belgische koplopers. Geduld, een holistische visie en ondersteuning van het senior management zijn drie onmisbare criteria. De weg die CNH Industrial in Zedelgem heeft afgelegd om tot de inzet van additive manufacturing in de productie te komen, is een lange, zo geeft Peter Ommeslag, global supply chain manager toe, Hij sprak op het Agoria AM Event.

In 2008 werden bij de fabrikant van landbouwmechanisatie systemen de eerste prototypes geprint. In 2015 kwamen daar jigs & fixtures en wat tooling bij. “Weinig succesvol. We vonden 3D printen te kostbaar en de kwaliteit was niet die we verwachtten”, vat Ommeslag de stand van zaken anno toen samen. Toch bleef het idee leven en werden enkele kleine 3D printers gekocht waarmee met succes tools werden geprint.

AM event van Agoria afsluiting van succesvolle student challenge

Sales ontdekt AM: adoptie AM

Drie jaar later begon AM te leven bij de sales medewerkers. CNH Industrial moet wettelijk tien jaar lang onderdelen kunnen leveren voor de verkochte voertuigen en machines. In de praktijk komt de onderneming die belofte meer dan 20 jaar na. Triviaal is het geenszins om twee decennia na de verkoop reserve-onderdelen te leveren. Is er nog een leverancier? Er zijn hoge kosten voor gereedschappen en lage volumes. Een ideale toepassing voor additive manufacturing, zou je zeggen. Toch moest er een Covid-19 crisis met stilvallende toeleverketens aan te pas komen om AM echt op het netvlies van CNH Industrial te krijgen. Dat gebeurde in de eerste lockdown van 2020, toen de fabrikant voor de keuze kwam te staan incomplete producten tijdelijk op een parkeerterrein te stallen, de productie stopzetten of de ontbrekende onderdelen 3D printen. “Daarmee konden we onze landbouwvoertuigen afleveren bij een gelukkige klant en hielden we onze mensen aan het werk”, zegt Ommeslag.

Als de levering uit Azië stilvalt

De Covid-19 crisis heeft ook bij Signify in Turnhout de plannen rond 3D printen in een versnelling gebracht. Het verlichtings concern – het vroegere Philips Lighting – zag een kans toen in de eerste lockdown de levering van onderdelen voor lichtarmaturen vanuit Azië stilviel en klanten niet beleverd konden worden. Bart Vansant, Operations Manager in Turnhout: “Onze klanten wachtten op luminaires uit Azie; wij konden ze in Turnhout 3D printen.” De visie van Signify achter deze stap gaat veel verder. Dankzij 3D printen kan het bedrijf dichtbij lokale markten produceren, wat minder transport betekent en dus een kleine CO2 footprint oplevert. Inmiddels staan er meer dan 300 grotere en kleinere FFF printers, zelf gebouwd, in fabrieken in Europa, de VS en Azië.

Strategische keuze en digital twin

Covid-19 zorgt voor versnelling Zowel Signify als CNH Industrial hebben een duwtje in de rug gekregen door de supply chain problemen die tijdens Covid-19 ontstonden. Dat heeft de acceptatie van 3D printen versneld. “Vijf jaar geleden vroegen we: kunnen we het 3D printen en is het goedkoper of duurder?”, zegt Peter Ommeslag. Tegenwoordig benadert CNH Industrial additive manufacturing vanuit een heel andere invalshoek. Eind verleden jaar is het bedrijf strategisch naar additive manufacturing gaan kijken. Welke onderdelen houden de supply chain manager ‘s nachts wakker? “We willen een AM twin bouwen van deze onderdelen. Geoptimaliseerd voor 3D printen, zodat we gemakkelijker van de traditionele naar de AM supply chain kunnen wisselen”, zegt de global supply chain manager.

Benieuwd naar het hele artikel over het Agoria AM Event en en hoe Thales Alenia Space en Safran Aero Booster additive manufacturing inzetten? Hoe de adoptie AM daar verloopt? En wie de winnende studententeams zijn? Klik op de de link naar het hele artikel in Solutions Magazine.

Back to top button