Magazine

3D metaalprinten is vooral change management

Additive Industries CEO Mark Massey ziet adoptie AM in high-tech industrie groeien

De adoptie van 3D metaalprinten versnelt. De hightech industrie, waaronder semicon, is een van de sectoren die door de supply chain verstoringen én de vormvrijheid de technologie steeds meer accepteert. Dat zegt Mark Massey, sinds een klein jaar CEO van Additive Industries.


De assemblagehal van Additive Industries oogt op de dag van het interview goed bezet. Enkele medewerkers zijn bezig aan de twee MetalFab G2 systemen, die Additive Industres gebruikt voor ontwikkeling. Verderop assembleren medewerkers enkele nieuwe systemen voor klanten. Sinds begin dit jaar is de leadtime teruggebracht tot zo’n drie maanden. Eind 2022, toen Mark Massey CEO werd, was die veel langer. Er is vooral gewerkt aan verticale integratie van de supply chain en flexibilisering. Tegenwoordig worden alle modules gebouwd door NTS, het zusterbedrijf van Additive Industries.

Het bedrijf is na een roerige periode in rustiger vaarwater gekomen


Rust in de organisatie

De rust die de assemblage uitstraalt, is typerend voor de hele organisatie. “We hebben rust in de organisatie gebracht”, zegt Mark Massey. De turbulente tijd waarin een groot deel van het senior management Additive Industries verliet, is afgesloten. Het verloop onder medewerkers is sterk gedaald. Wat de nieuwe CEO belangrijker vindt, is dat de organisatie weer in staat is vacatures op hoger niveau met eigen medewerkers in te vullen. Massey zelf is er een voorbeeld van. In april 2021 is hij bij Additive Industries komen werken om de sales-organisatie op te zetten; anderhalf jaar later is hij CEO geworden. Ook is de kennis van de vroegere CTO Mark Vaes, die eerder dit jaar overstapte naar ASML, geborgd door hem een positie te geven in de Advisory Board. “Het bedrijf is na een roerige periode in rustiger vaarwater gekomen”, zegt Mark Massey. “Er liggen nu plannen met een hoog realiteitsgehalte.” Hij vindt dat Additive Industries de onrustige periode deels aan zichzelf te wijten heeft gehad door van alles te roepen. “We waren te voortvarend met de aankondiging van de grote printer.”


Plannen MetalFab 600 in de ijskast

Het project om een MetalFab 600 te ontwikkelen, een grote machine met nog meer lasers, ligt dan ook in de ijskast. Voor langere tijd. “De ontwikkeling van z’n grote machine vergt forse investeringen. Bovendien verlies je dan de focus op de MetalFab, ons nog steeds unieke concept in de AM-markt. De technische plannen liggen op de plank; maar het is een bewuste keuze om er nu niets mee te doen”, legt de CEO deze strategische beslissing uit. Dat diversifiëring van het portfolio nodig is, staat buiten kijf. “Maar we gaan dat doen vanuit een stabiele core business. Anders zijn de risico’s te groot: je stapt dan met een nieuw product in een nieuwe markt.”


Focus op productiviteitsverbetering

Het team ziet bovendien voldoende kansen om de productiviteit van de huidige tweede generatie MetalFab verder te verbeteren. Daar ligt de focus op; dat is de kern van de roadmap voor de komende jaren.


Lees het volledige interview met Mark Massey in Solutions Magazine en leer hoe Additive Industries de productiviteit van de MetalFab systemen verder wil verhogen

Ik verwacht dat de trend om uit te besteden naar low cost landen minder wordt. Productie overbrengen naar low cost landen betekent verlies van controle.

Back to top button