3D printmarkt

GKN Aerospace investeert in duurzamere productie met AM

Investering van 50 miljoen pond in AM-productie in Zweden

GKN Aerospace gaat 50 miljoen Britse ponden investeren in een duurzamere productie van vliegtuigonderdelen. Door onderdelen niet langer te smeden of gieten maar met additive manufacturing technologie te maken, wil GKN Aerospace de materiaalverspilling drastisch reduceren.


De investering in onder andere AM-systemen vindt plaats in de fabriek in het Zweedse Trollhättan. Het Zweeds energieagentschap Industriklivet neemt 12 miljoen pond van de investering voor haar rekening. Deze activiteiten zijn goed voor zo’n 150 nieuwe arbeidsplaatsen.


Fundamentele verandering

Bij de vliegtuigonderdelen die GKN Aerospace produceert, wordt tot 80% van het materiaal – gesmeed of gegoten – verspaand. Door de onderdelen met AM te maken, wil het Britse concern het materiaalverbruik reduceren, het energieverbruik terug dringen en ook de impact van tansport verminderen, omdat geen zware smeed- en gietstukken naar de fabriek getransporteerd hoeven te worden. Dit vermindert de uitstoot, kosten en doorlooptijd aanzienlijk. Peter Engdahl, hoofd van Onderzoek, Innovatie en Bedrijfsontwikkeling bij het Zweedse Energieagentschap zegt: “De oplossing van GKN Aerospace zal kunnen bijdragen aan een verminderd gebruik van grondstoffen en mogelijkheden creëren om het ontwerp fundamenteel te veranderen, waardoor de vliegtuigmotor lichter en efficiënter wordt. Dit is de eerste keer dat deze technologie wordt getest voor deze componentgrootte en we zien het potentieel voor deze technologie om zich wereldwijd en ook op andere gebieden te verspreiden.”


Baanbrekende technologie

Joakim Andersson, president van GKN Aerospace’s Engines business, ziet additive manufacturing is een technologie die een baanbrekende verandering kan brengen in de productie van grote, complexe en lastdragende vliegtuigonderdelen. Hij noemt de steun van de Zweedse overheid cruciaal om deze stap te kunnen zetten. GKN Aerospace is al bijna twee decennia bezig met additive manufacturing, waarvoor het over drie R&D centra beschikt.

Foto: GKN Aerospace


Back to top button