softwareTechnology

Renishaw maakt met halvering printtijd meer AM-applicaties haalbaar

Tempus software verhoogt de scansnelheid bij gelijkblijvende kwaliteit

Cost per part: tot nog toe is dit een van de zaken die een doorbraak van additive manufacturing in de maakindustrie afremt. Renishaw denkt de oplossing te hebben met de Tempus software, een nieuw algoritme dat de scansnelheid verhoogt en de printtijd halveert. “Hiermee openen we de weg naar heel nieuwe toepassingen”, zegt Chris Dimery, sales & marketing manager bij Renishaw.


Samen met de RenAM 500 Ultra was de Tempus software dit jaar het grote nieuws van Renishaw op Formnext. Op het Themaplein Additive Manufacturing op de TechniShow gaat Renishaw Benelux deze nieuwe technologie en met name de voordelen voor het 3D metaalprintproces toelichten.

Kortere cyclustijd leidt al snel tot een dubbelcijferige daling van de productiekosten


Bedrijven noemen kosten belangrijkste belemmering

De halvering van de cyclustijd, afhankelijk van de buildjob, is volgens Chis Dimery wat de sector nodig heeft om additive manufactruring op de kaart te zetten bij menig maakbedrijf. Hij wijst op een eerder onderzoek door Fraunhofer in opdracht van het World Economic Forum. Hierin noemden de deelnemers de kosten van 3D metaalprinten de grootste belemmering. “En eigen onderzoek van ons haalt de kosten eveneens naar boven als belemmering”, zegt Dimery. “De enige manier om additive manufacturing dichter bij de mainstream productietechnologieën te brengen, is zorgen dat de cost per part dichterbij die van de huidige productiekosten komt.” Hij verwacht dat de kortere cyclustijd al snel tot een dubbelcijferige daling van de productiekosten per onderdeel zal leiden. De uiteindelijke besparingen hangen af van onder andere de buildjob. “Maar de beweging die we nu maken, is echt substantieel.”


AM moet een probleem oplossen

Waar ziet Chris Dimery de markt naar toe bewegen? Hij benadrukt nog eens dat in de productie een voordeel gehaald moet worden om de stap naar additive manufacturing te maken. “AM moet iets oplossen voor je, bijvoorbeeld kosten reduceren doordat je minder onderdelen nodig heb; doorlooptijd verkorten; of je voorraad onderdelen digitaliseren en afhankelijk van de vraag gaan printen”, zo schetst de sales and marketing manager van Renishaw enkele voordelen die AM kan bieden. “We zien dat de interesse voorn ons nieuwe systeem groot is. Dit opent de weg naar nieuwe toepassingen voor AM.” Renishaw is dan ook optimistisch over de komende tijd.  We leveren nu met een 4 laser machine de productiviteit van zeker 5 lasers.”

De RenAM Q 500 Ultra is het nieuwe topmodel in de lijn additive manufacturing systemen van Renishaw.


Van applicatie ontwikkeling tot serieproductie

De Tempus software kan achteraf op alle bestaande Ren AM500 metaalprinters worden geïnstalleerd. Nieuw is de RenAM 500 Ultra, het nieuwe topmodel van Renishaw dat niet alleen het nieuwe scanning software gebruikt maar tevens voorzien is van vier lasers én alle monitoringopties die de fabrikant aanbiedt. Een feed back loop vanuit de informatie van het meltpool Monitoring systeem naar de besturing zit er nog niet in. “Dat is voor de toekomst”, zegt Chris Dimery. Met de drie verschillende versies van de RenAM 500 metaalprinter – de Flex met één laser, de Q met 4 lasers en de nieuwe Ultra – bestaat het portfolio van de Britse fabrikant uit AM-systemen om het hele traject van applicatie ontwikkeling tot en met serieproductie af te dekken. “Alle instellingen kunnen van het ene naar het andere model worden overgezet”, benadrukt Dimery. Vanaf de Q versie voorziet Renishaw de printer van een dubbel filtersysteem, zodat de productie door kan gaan ook al moet een filter verwisseld worden. Ook bij een storing schakelt het systeem automatisch over naar de andere filter.

Renishaw is in  maart een van de exposanten op het Themaplein Additive Manufacturing op de TechniShow. Op dit onderdeel van de beurs vind je de volledige AM waardeketen. Naast het AM plein is er een Guided Tour 3D. Meer informatie vind je hier.

Back to top button