Technology

GKN Aerospace neemt RenAM 500Q Flex in gebruik

Voor applicatie-ontwikkeling van aerospace componenten

GKN Aerospace heeft de RenAM 500Q Flex in gebruik genomen in het Global Technology Center in Bristol. De belangrijkste redenen om voor het AM-systeem van Renishaw te kiezen zijn de snelle materiaalwisseling en de in-process monitoring. GKN gaat de 3D metaalprinter inzetten voor de ontwikkeling van 3D geprinte onderdelen voor de volgende generatie vliegtuigen.


De twee Britse bedrijven werken op het vlak van additive manufacturing al langer samen. GKN Aerospace wil nu de volgende stappen zetten als het gaat om 3D metaalprinten van vliegtuigonderdelen. Consolidatie van onderdelen, een kortere waardeketen en zero defect productie zijn hiervoor de belangrijkste redenen.

3D metaalprinter van Renishaw leent zich voor snelle materiaalwisseling

Meetbaar productieproces

“We zochten een geavanceerd AM-systeem om een stabiel, zeer herhaalbaar en meetbaar productieproces te ontwikkelen dat resulteert in nul defecten”, legt Bradley Hughes, Senior Research Engineer bij GKN Aerospace, uit. De Flex-uitvoering van het RenAM500Q systeem biedt onder andere in-procesmonitoring, waarmee GKN Aerospace het hele proces laag voor laag kan controleren en relevante data opslaan, essentieel voor de lucht- en ruimtevaartindustrie. Nieuwe functies van het platform zijn onder meer de mogelijkheid om snel van materiaal te wisselen, gemakkelijker dan bij een recirculatiesysteem. Juist bij de applicatie-ontwikkeling is dit een voordeel.

Configureerbaar poedermanagement

Het poedermanagementsysteem van de RenAM 500 serie kan op twee manieren worden geconfigureerd. Ofwel gesloten poederrecirculatie ofwel een open zwaartekrachtgevoed systeem. Het open gravity-feed systeem heeft een vereenvoudigd poedertraject, dat geschikt is voor regelmatig wisselen van legering. Alle elementen van de poedermodule zijn snel te reinigen of te vervangen om materiaalverontreiniging te voorkomen. RenAM 500 Flex systemen zijn ter plekke om te bouwen voor recirculatie van poeder, zodat een naadloze overgang mogelijk is tussen materiaalonderzoek en de productiefase van toepassingsontwikkeling.

Opschalen van AM-productie

Omdat de rest van deze 3D metaalprinter, die over 4 lasers beschikt, over dezelfde optische systemen, bouwkamer en gasflow beschikt als de RenAM 500 systemen, kan men zowel applicatie-ontwikkeling als serieproductie op de machine doen. Ook kunnen de instellingen worden overgebracht op andere AM-systemen uit dezelfde serie voor opschalen van de productie.

Renishaw is één van de exposanten op het 3D Printplein op de TechniShow. Elke dag is een AM-expert van Renishaw Duitsland op de stand om vragen van bezoekers te beantwoorden. Ook laat Renishaw dan verschillende toepassingen en business cases zien.

Back to top button