3D printmarktApplications

Eerste Concept Laser M Factory Line geleverd

Afgelopen weekend is de eerste GE Additive Concept Laser M Line Factory vanuit Duitsland verscheept naar de VS. Deze productie metaalprinter werd vorig jaar in de nieuwe vorm voor het eerst op Formnext getoond.

 

Transport in Boeing 747-8 waarvoor GE onderdelen gaat 3D printen

De eerste klant waar de machine naar op weg is, is GE zelf. De Concept Laser machine komt in het GE Aviation’s Technology Center in Cincinnati te staan. De modulair opgebouwde machine vormt het hart van het AM Factory of Tomorrow concept waarmee GE Additive de markt op gaat. De metaalprinter heeft interfaces voor traditionele productietechnieken.

 

Opschalen naar serieproductie

GE Additive Concept Laser baseert het concept op de uitgangspunten van Industrie 4.0. Dit betekent dat het flexibel is, klaar voor automatisering en digitalisering en gekoppeld kan worden aan andere bewerkingsstappen, zowel upstream als downstream in het AM-proces. De 3D printer zelf kan uitgebreid worden met losse modules, om daarmee op te schalen naar serieproductie van metalen componenten.


Lees in 3D Print magazine een uitgebreider artikel over deze metaalprinter

Voor de GEnx-28 motoren gaat GE steunen 3D printen als vervanging van freesstukken.

 

Bracket voor GEnx motoren

Een bijzonder detail van het transport was dat de machine aan boord van een Boeing 747-8 Freighter naar de VS is gebracht. Dit vrachtvliegtuig wordt aangedreven door de GEnx-2B motoren. En laat dat nu precies het motorentype zijn waarvoor GE de serieproductie van brackets opstart. Vorig jaar heeft het Additive Technology Center een productielijn voor onderdelen van deze vliegtuigmotor opgetuigd en gevalideerd, om te voldoen aan de strenge FAA richtlijnen.

 

Kostenbesparing in de supply chain

Het gaat om een steun, zo groot als een rib uit een mensenlichaam. Deze bracket houdt de afdekkap van de motor open tijdens onderhoud. Het 3D printen van dit onderdeel zorgt ervoor dat 90% minder afval ontstaat vergeleken met het traditionele productieproces, frezen. Door kleine designaanpassingen werd nog eens tien procent gewicht bespaard. De grootste winst zit echter in het feit dat GE de productie heeft kunnen insourcen en daarmee toeleverkosten bespaart. De onderdelen worden met vier stuks tegelijk op de bouwplaat geprint in een cobalt chroom legering die al gecertificeerd is door de FAA. Overigens 3D print GE dit onderdeel in Auburn op een Concept Laser M2.

 


Back to top button