
General Atomics Aeronautical Systems heeft de onlangs eerste testvlucht gemaakt met de SkyGuardian RPA, waarin een titanium 3D geprint onderdeel is toegepast. De drone-ontwikkelaar heeft het onderdeel samen met GE Additive AddWorks ontwikkeld. Het weegt ongeveer 30% minder dan het vorige onderdelen, terwijl de kostprijs met liefst 90% afneemt.
General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) ontwikkelt en bouwt onder andere grote drones, in het jargon Remotely Piloted Aircrafts (RPA). De twee modellen hebben al meer dan 6 miljoen vlieguren achter de rug. Al meer dan 9 jaar 3D printen de engineers kunststof onderdelen, sinds enkele jaren hebben ze ook kennis opgebouwd rond 3D metaalprinten. Vorig jaar april is GE Additive AddWorks in huis gehaald om de ontwikkeling van onderdelen voor laserpoederbed metaalprinters te versnellen. Daarbij gaat het zowel om ondersteuning bij design for AM, industrialisatie van het 3D printproces en kwalificatie van het onderdeel.
3D printen onderdeel 90% goedkoper dan plaatwerk
In februari, zo maken de bedrijven nu bekend, heeft GA-ASI de eerste testvlucht met de SkyGuardian RPA afgerond. Dit is een civiel RPA bedoeld voor verkenningsmissies. Het toestel heeft een lengte van bijna 12 meter en de spandwijdte bedraagt 24 meter. Het toestel kan maximaal 40 uur in de lucht blijven. Het titanium onderdeel dat samen met de consultants van GE Additive werd ontwikkeld, is een NACA inlaat. Deze luchtinlaat werd tot nog toe samengesteld uit drie losse onderdelen van plaatwerk dat gelast en gebogen moest worden. Nu is het in één keer geprint met de laserpoederbed metaalprinter Concept Laser M2. De reductie van het aantal onderdelen heeft een behoorlijke invloed op de kostprijs, die met meer dan 90% daalt. Dat komt niet alleen doordat assemblage- en testkosten vervallen (de toolingkosten werden met 85% gereduceerd), ook door besparingen in het aankoopproces.
Opschalen AM-productie in nieuwe fabriek
Nu de eerste testvluchten succesvol zijn verlopen, start GA-ASI met volgende stap op weg naar serieproductie van het AM-onderdeel, de validatie en kwalificatie van het onderdeel en het productieproces. Ondertussen heeft de dronefabrikant meerdere GE Additive Concept Laser M2 serie 5 metaalprinters besteld. Deze zullen nog dit jaar in gebruik worden genomen in het nieuwe Additive Design & Additive Manufacturing Center of Exellence in Poway (Californië). De consultants van GE Additive AddWorks gaan waarschijnlijk door met de doorontwikkeling van andere onderdelen die GA-ASI al geselecteerd heeft om te gaan 3D printen. Het succes van de titanium inlaat heeft de metaal AM strategie van het bedrijf in een stroomversnelling gebracht. GA-ASI heeft al ideeën om de technologie op bredere schaal in te zetten.
One Comment