Materials

IFAM test met succes low-cost metaalpoeders voor AM

Het Fraunhofer IFAM heeft low-cost metaalpoeders voor additive manufacturing getest. De productiekosten hiervan bedragen slechts 10% van die van de huidige poeders voor 3D metaalprinten. Ook titaniumpoeder in deze variant zou geschikt zijn voor AM.

Hoge materiaalkosten worden door sommigen gezien als een van de belemmeringen voor een brede doorbraak van 3D metaalprinten. De prijzen van metaalpoeders liggen veel hoger dan de gangbare materiaalprijzen. Dat heeft er alles mee te maken dat de rondheid van de poederdeeltjes belangrijk is voor zowel selective lasermelting als voor de elektronenstraal printers.

Mix van onregelmatig gevormde poederdeeltjes 90% goedkoper dan huidige AM-poeders

Stabiele printresultaten

Het Fraunhofer IFAM in Dresden heeft nu een ander type poeder getest, low-cost metaalpoeders. Het gaat om een mix van poeders. Ondanks dat de poederdeeltjes onregelmatig van vorm zijn, waardoor ze minder goed bruikbaar zouden zijn dan gas geatomiseerde poeders. Het IFAM heeft dit type poeder getest op zowel een SLM als elektronenstraal machine en met beide processen is men tot acceptabele resultaten gekomen. Met beide processen printten de onderzoekers geometrisch stabiele componenten. De onderzoekers zeggen dat hiermee is aangetoond dat onregelmatig gevormde poederdeeltjes een goedkoop alternatief kunnen zijn voor de huidige generatie staalpoeders. De resultaten kun je volgens het IFAM doortrekken naar andere legeringen.

Partners voor verder onderzoek

Het Fraunhofer instituut in Dresden zoekt nu partners om nog andere materialen te testen en te kwalificeren. Ook staat men open om met bedrijven componenten voor AM te gaan ontwikkelen. Doordat het IFAM in Dresden meerdere competenties, vanaf design tot en met 3D printen en post processing gebundeld heeft op één locatie, kan men in de complete waardeketen partners ondersteunen.


Back to top button