ManufacturersTechnology

DediBot mengt twee metalen in poederbed metaalprinter

De Chinese 3D printerfabrikant DediBot Intelligent Technology heeft een interessante technologie ontwikkeld, namelijk het mixen van twee metaalpoeders in een SLM-machine. Mixed Material 3D printing (DediBot MMSLM) mikt vooral op het verbeteren van de prestaties van een component door verschillende poeders te mengen met elkaar.

Chinese 3D printerfabrikant kan twee legeringen mengen tijdens 3D printen

De naam DediBot zal weinigen iets zeggen. Toch was het bedrijf uit Hangzhou in China vorig jaar op formnext in Frankfurt. Daar liet het onder andere enkele medische printproducten zien, naast FDM printtechnologie. Phil Hsu, marketing directeur, vertelde toen al dat DediBot in de medische sector in China sterk is en dat er in China al de nodige 3D metaalprintsystemen zijn geplaatst. Deze staan bij klanten in zowel de medische als de algemene industrie.

 

Ying Huan

DediBot oprichter en directeur Ying Hua.

Metaal mixen in poederbed

Op TCT Asia heeft de onderneming uitgepakt met drie innovaties. Daarvan is de DediBot MMSLM technologie er één. De technologie wordt toegepast in de DS2-MIX slm printer. In een presentatie heeft Ying Hua, oprichter en directeur van DediBot, het concept toegelicht. Met het systeem kunnen niet alleen twee legeringen in één werkstuk worden toegepast. Er kan ook op voxelniveau met de legeringen worden gespeeld. Er kan een intermetallische compound worden gemaakt of een latticestructuur bestaande uit een mix van de beide metaalpoeders. Details hierover heeft hij niet prijsgegeven. Maar een materiaalmix voor een rasterstructuur die bijvoorbeeld het gewicht verder reduceert ligt voor de hand. Of een mix voor de supportstructuur die de warmte beter afvoert. In de basis is het een selective laser melting machine met een 500W laser aan boord. Het bouwvolume is maximaal 170 mm rond bij 145 mm hoog. Er is een kleinere bouwcilinder beschikbaar voor printjobs met metalen als goud. Geprint wordt onder argon of stikstof beschermgas. Er is al een groot aantal materialen beschikbaar, waaronder titaniumlegeringen, roestvrijstaal, aluminium, nikkel- en cobaltlegeringen en Inconel 625.

 

 

DediBot

 

DA2 Mixed Craft Line: industrieel FDM printen

Ying Hua heeft in zijn presentatie op de Aziatische 3D printbeurs verder gezegd dat DediBot een compleet 3D print portfolio ontwikkelt. Dat is gebaseerd op zowel de 3D printers, materialen, services en applicatie ontwikkeling. Een van de R&D resultaten is DA2 Mixed Craft Line (MCL), de opvolger van de vorig jaar geïntroduceerde DA1 printer. Met deze 3D printer integreert de fabrikant andere bewerkingen in de printer. Zo is al een CNC freesmodule geïntegreerd, evenals lasergraveren. In de toekomst wil DediBot specifieke technieken voor de matrijzenindustrie in de machine opnemen, evenals post-processing technologie. Qua printtechnologie gaat het om een FDM machine. Er kunnen meerdere printunits in één systeem zitten, tot maximaal 4 nozzles. De producten zitten op een conveyor zodat er continu geproduceerd kan worden. De lengte in X-richting is quasi oneindig.

 

De DA 1 krijgt nu méér maaktechnologieën aan boord in de DA2 Mixed Craft Line. (Foto’s: DebiBot)

 

3D printen met drone

Het laatste nieuwe product is nog een prototype: een drone met een geïntegreerde 3D printer. Met een continue materiaaltoevoer kan de drone bijvoorbeeld ingezet worden voor het 3D printen van grote constructies.

 

Metaal en kunststof in één keer printen

Ying Huan kondigde aan het eind van zijn presentatie aan dat DediBot gaat samen werken met Adrayn. Dit bedrijf is een joint venture met Pera Global. Adrayn heeft een technologie ontwikkeld om gelijktijdig zowel metaal als andere materialen te 3D printen in een component.

 

 

Back to top button