3D printmarkt

Nadcap certificering voor 3D metaalprintproces

Het Duitse Toolcraft gaat voor het 3D metaalprintproces de Nadcap certificering toepassen. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet op weg naar de inzet van additive manufacturing voor kritische vliegtuigonderdelen.

 

Toolcraft neemt NADCAP luchtvaartnorm voortaan als uitgangspunt voor poederbedproces

Nadcap geldt als certificering in de vliegtuigindustrie waarmee voorkomen wordt dat in de hele keten dubbele certificeringen worden gedaan. Sinds 19190 bestaat deze standaard. Deze wordt door alle grote vliegtuigbouwers gebruikt. Een bedrijf dat voldoet aan de eisen van de Nadcap certificering, hoeft dus niet afzonderlijk door elke vliegtuigbouwer gecertificeerd te worden. Dat gebeurt door het Performance Review Institute (PRI). Als voorwaarde geldt wel dat een bedrijf al aan de EN 9100 norm voldoet.

 

Turbineschoepen voor de luchtvaartindustrie (Foto’s Toolcraft)

 

Reproduceerbare processen

3D metaalprinten is als proces nu ook opgenomen in de Nadcap certificering. Dit geldt zowel voor laser- als elektronenstraalprocessen in poederbedmachines. De eisen die vanuit PRI worden gesteld reiken verder dan alleen de machine. Ook het materiaalmanagement, de apparatuur, onderhoud en de vaardigheden en opleidingsiesen aan medewerkers maken onderdeel uit van de norm. En daarin gaat men ver: materiaalmanagement strekt zich uit van inkoop en opslag tot en met recycling van overtollig poeder. Toolcraft gaat vanaf nu alle controles doen volgens de eisen van deze certificering. “Overal waar mensenlevens afhangen van de bedrijfszekerheid van een eindproduct, zijn absoluut reproduceerbare processen en naadloze track and trace van producten onmisbaar”, zegt Christoph Hauck, directeur bij Toolcraft en verantwoordelijk voor de 3D metaalprintactiviteiten. Hij bestempelt deze Nadcap certificering als een mijlpaal in de ontwikkeling van 3D metaalprinten richting productietechnologie voor de luchtvaartindustrie.

 

Back to top button