3D printmarktTechnology

3D printtechnologie op Paris Air Show: eindelijk take off?

Als komende week in het Franse Le Bourget de Paris Air Show start, zal er opnieuw de nodige aandacht uitgaan naar 3D printen. Zal de 3D printindustrie eindelijk de belofte waarmaken: is de technologie geschikt voor serieproductie in de aerospace industrie?

 

Franse luchtvaartshow toont nieuwste trends in AM voor aerospace

 

De SLM 280 2.0 is klaar voor serieproductie van vliegtuigonderdelen zegt de fabrikant.

SLM Solutions denkt dat dit moment dichtbij is. Het Duitse bedrijf toont in Parijs de nieuwe SLM 280 2.0 metaalprinter. Deze beschikt over twee laserbronnen van elk 700W én een bouwvolume van 280 bij 280 bij 365 mm. De fabrikant benadrukt dat vooral de 1400 W laservermogen die in verschillende gradaties beschikbaar is, deze metaalprinter ook geschikt maar voor serieproductie. De dubbele laserbronnen zorgen immers voor kortere bouwtijden. SLM Solutions heeft deze machine recent samen met partners zoals EADS Innovation Works verder geoptimaliseerd. Voor de kwaliteitscontrole is onder andere de meltpool control module verder doorontwikkeld. Overigens geeft David Wilckens, bij SLM Solutions verantwoordelijk voor de business development in de luchtvaartindustrie, in dezelfde week op Rapid.Tech een presentatie. In het luchtvaartcongres op de beurs in Erfurt spreekt hij over de actuele trends. Hij zal dan tevens een aantal concrete voorbeeldproducten uit de luchtvaartindustrie verder toelichten.

 

De nieuwe metaalprinter van BEAM.

Beam: nieuwe Modulo metaalprinter

Voor het Franse Beam is Paris Air Show een thuiswedstrijd. De fabrikant van machines voor Direct Energy Deposition technologie, 3D lasercladden, toont er de nieuwe Modulo machine. Deze werd recent geleverd aan een onderzoeksinstituut in Toulouse. Het IRT Saint Exupéry heeft samen met het Aerospace Vally clusters een additive manufacturing package voor het industrieel MKB ontwikkeld. Hiervoor heeft men de nieuwe Modulo gekocht. Deze metaalprinter kan verschillende legeringen verwerken en is qua schaal groot genoeg om ook productie te kunnen maken. Kleinere en middelgrote bedrijven krijgen via het Franse instituut toegang tot den metaalprint techniek om validaties te doen en ervaringn op te bouwen. “Dankzij de vaardigheden in het werken met zowel de materialen als de processen, kunnen we de adoptie van deze technologie helpen versnellen. De nieuwe machines ondersteunt daarnaast ons onderzoek naar het karakteriseren van de materialen en hun gedrag als we ze met onze DED technologie verwerken”, legt Simon Perusin uit, hoofd van de groep Metalen en Surface Treatment bij het IRT Saint Exupéry.

 

prodways raf
Prodways ontwikkelde RAF voor het 3D printen van grote metalen componenten, bijvoorbeeld van titaan.

 

Prodways RAF voor grote titaan werkstukken

Ook het Franse Prodways, onderdeel van Groupe Gorgé, gebruikt de Franse luchtvaartshow om een nieuwe metaalprinttechnologie te lanceren. Rapid Additive Forging. RAF is bedoeld als sneller en goedkoper alternatief voor het smeden van grote titanium onderdelen. De installatie, ontwikkeld door Commercy Robotique (een ander dochterbedrijf van Groupe Gorgé) is op dit moment in staat om werkstukken tot maximaal 70 cm lengte te printen. Een installatie voor onderdelen tot 2 meter wordt ontwikkeld. De robot is voorzien van een speciale kop voor het deponeren van het gesmolten materiaal, iets dat overigens onder beschermgas gebeurt. Doordat de geometrie van het 3D geprinte onderdeel dichtbij dat van het eindproduct zit, hoeft in de mechanische nabewerking veel minder materiaal verspaand te worden. Dat levert materiaalbesparing op én een kortere doorlooptijd van het totale proces. De 3D printen zelf vergt enkele uren. Prodways zegt dat enkele potentiële klanten in de aeronautische industrie inschatten dat ze met de RAF technologie bijna de helft van de titanium onderdelen die ze nu produceren, kunnen maken. Dat zou een kostenbesparing van 50% opleveren.
Lees meer hierover op Made-in-Europe

 

Oerlikon AM
Oerlikon laat niet alleen de poedertechnologie zien maar produceert ook onderdelen via dochter Citim.

Oerlikon: poeders en méér

Ook metaalpoederfabrikant Oerlikon presenteert zich op de Paris Air Show onder andere met poeders voor 3D metaalprinten. Sinds de overname van Citim verleden jaar neemt het Zwitserse concern een veel bredere positie in deze waardeketen in. Naast de poeders levert het ook contract design, prototyping en zelfs serieproductie van 3D geprinte metalen componenten. Qua poeders beschikt Oerlikon over Nadcap-gecertificeerde productieinstallatie voor de metaalpoeders. Wat betreft legeringen zijn voor de vliegtuigindustrie met name aluminium, titanium, nikkel gebaseerde superlegeringen en staal interessant. Oerlikon presenteert er verder thermisch spuiten en dunne film technologie.

 

Stratasys
Stratasys demonstreert dat 3D printen van interieurdelen van vliegtuigen al kan.

Stratasys: 3D geprinte onderdelen vliegen al

Als het om materialen en de inzet van 3D printen gaat, is men aan de kunststof kant veel verder doorgedrongen in de luchtvaartindustrie. Dat laat Stratasys zien in Le Bourget. Stratasys toont 3D geprinte vliegtuigonderdelen die zowel FAA- als EASA-gecertificeerd zijn. Onder andere Airbus past deze onderdelen al toe in verschillende vliegtuigtypen. Onlangs hebben Stratasys, Siemens en Strata de eerste interieurcomponenten voor Airbus 3D geprint met Ultem 9085. Ethiad Airways is de eerste luchtvaartmaatschappij deze met deze onderdelen gaat vliegen. Airbus zegt dat dankzij het 3D printen met Ultem 9085 gewicht wordt bespaard terwijl doorlooptijden en productiekosten worden gereduceerd. Stratasys laat alvast weten dat op de Paris Air Show nog meer nieuws over samenwerking met wereldwijde vliegtuigbouwers zal worden aangekondigd.

Paris Air Show start 19 juni

Back to top button