3D printmarkt

Klant van Forecast 3D wil 1 miljoen 3D geprinte onderdelen

Klanten van HP breiden wereldwijd hun 3D printcapaciteit fors uit. Forecast 3D, een Amerikaanse producent, verwacht komend jaar alleen al voor één klant in de medische industrie meer dan 1 miljoen onderdelen te printen met de HP Jet Fusion 4210. Stern 3D, de nieuwe 3D printtak van het Duitse Stern, installeert momenteel in de buurt van Stuttgart 10 HP 4200 3D printers. Er wordt opgeschaald naar serieproductie met 3D printen.

HP klanten investeren wereldwijd in forse capaciteitsuitbreiding MJF printtechnologie

Dat heeft HP deze week bekend gemaakt tijdens AMUG conferentie, een van de grootste AM activiteiten in de Noord-Amerikaanse markt. HP ziet wereldwijd de toeleveringsindustrie versneld overstappen naar 3D printen voor de productie van functionele onderdelen. Klanten die al één of meerdere printers van HP hebben, investeren in uitbreiding van hun capaciteit. “Afgelopen jaar zijn op onze 3D printers meer dan 3 miljoen onderdelen geprint, waarvan meer dan de helft voor functionele eindtoepassingen”, aldus Stephen Nigro, president 3D Printing bij HP.

 

Marktupdate van HP

Hij gaf deze week op de AMUG conferentie een update van de wereldwijde uitrol van de Multi Jet Fusion printtechnologie. Forecast 3D gaat om de grote vraag te kunnen beantwoorden de 12 HP printers vervangen door de productiemachines 4210, die vorig jaar officieel gelanceerd is. GoProto, een andere toeleverancier, beschikt al over 6 printers uit de 4200 serie. Een de nieuwe vestiging van Stern3D nabij Stuttgart is een voorbeeld van een traditioneel maakbedrijf dat investeert in 3D printtechnologie. Het moederbedrijf Stern is een producent van onderdelen voor medische en automotive klanten, dat met Stern3D een printservicebureau start.

HP vervangt kritisch aluminium deel in groot formaat printer door 3D geprint onderdeel

De 2D en 3D printerfabrikant zelf schakelt eveneens over op het 3D printen van functionele onderdelen. Bij de groot formaat 2D printers uit eigen huis heeft HP een kritisch onderdeel van aluminium vervangen door 3D geprinte kunststof variant. Daarmee heeft men de kosten gehalveerd, het gewicht met 93 % verminderd en de carbon footprint met een factor 95 verlaagd. Een ander voorbeeld is een geredesigned gereedschap dat gebruikt wordt in de productie van de printkoppen. Door het te herontwerpen voor de multi jet fusion technologie, is de doorlooptijd met 95% verkort, weegt het gereedschap 90% minder en liggen de kosten zelfs 95% minder. Tevens heeft HP hierdoor de turbulentie in het productiegereedschap kunnen verlagen. Om méér eigen onderdelen geschikt te maken voor 3D printen, is HP het Reinventing HP With MJF programma gestart. In dit programma worden engineering, inkoop en toeleveranciers bijeen gebracht om de mogelijkheden van de MJF technologie te ontsluiten.

 

Benelux komt op gang

Ook in de Benelux begint de uitrol op gang te komen. In België gaat bijvoorbeeld ZiggZagg in Gent het aantal HP printers uitbreiden tot 4 stuks. En in Nederland is recent RP2Industrial gestart met de productie van functionele onderdelen op de HP 4200 printer.

FOTO Forecast 3D vervangt 12 HP 4200 3D printers door het productiesysteem van HP 4210. (Foto Forecast 3D)

Back to top button