3D printmarktApplications

RP2Industrial start serieproductie op HP MJF 3D printer

ESEF en Technishow bezoekers kunnen live ervaren hoe HP’s multijet fusion 3D printtechnologie vandaag de dag al geschikt is voor serieproductie van functionele componenten. Landré toont de 3D printer samen met HP op de Technishow. En op de ESEF presenteert RP2 de nieuwe dochteronderneming RP2Industrial. Die investeert in een HP Multijet Fusion 4200 3D printer.

HP op Technishow; nieuw 3D printbedrijf op ESEF

De HP 4200 die Landré en HP op de TechniShow presenteren, heeft een bouwoppervlak van 380 x 284 x 380 mm waarbinnen producten met een minimum laaghoogte van 70 micron in een poederbed worden geprint. Deze HP MultiJet Fusion 4200 3D printer zal na de presentatie op de TechniShow direct in een productie-omgeving bij RP2Industrial worden ingezet.

 

Vraag naar serieproductie

RP2Industrial is het nieuwe bedrijf dat Mike de Winter samen met Ron Klauss start, naast het bestaande RP2. De beide ondernemers zetten deze stap omdat ze de vraag naar serieproductie met 3D printers zien toenemen. Mike de Winter: “Waar bedrijven voorheen veelal grote series produceerden om uit voorraad te kunnen leveren, is de trend omgebogen naar kleine serie productie op ordervraag. De matrijskosten drukken in dat geval echter nog zwaar op de totale maakkosten. De huidige generatie 3D printers maken het mogelijk om kunststof producten in dezelfde kwaliteit, tegen lagere kosten, sneller en zonder matrijzen te produceren. Daar liggen nieuwe kansen voor de toeleverindustrie.”

 

HP 3d printing

 

Tot enkele duizenden stuks

Hij en Ron Klauss verwachten dat ze de HP 3D printer vooral gaan inzetten voor series van enkele honderden tot duizenden stuks, mede afhankelijk van de productvorm en -afmeting. Om de hele orderverwerking van offerte zo efficiënt mogelijk te laten lopen, gaan ze een portal gebruiken. De nabewerking van de stukken beperkt zich tot parelstralen en eventueel kleuren. En daar zit precies het onderscheid met RP2. “Daar ligt de focus op nabewerking, mallen maken en gietwerk. Daarbij zetten we 3D printers in om onder meer moedermodellen voor gietstukken te maken. Zo hebben we al twintig jaar ervaring met Projet, PolyJet en SLA 3D printtechnieken. Met die kennis en ervaring nemen we nu de stap naar serieproductie met 3D printers.”

 

Machine- en apparatenbouw

Met de MultiJet Fusion 3D printers biedt HP de mogelijkheid kleine tot middelgrote series duurzame kunststof eindproducten sneller en goedkoper te produceren. Vergeleken met SLS techniek is de HP printer 10 keer sneller, terwijl het poeder efficiënter wordt gebruikt. Daarmee biedt HP een alternatief voor spuitgieten van kleine tot middelgrote series. Daarnaast ziet HP ook een markt voor machine- en apparatenbouwers om enkelstuks metalen onderdelen te vervangen door lichtere kunststof producten. Een deel van de onderdelen in de HP printers wordt al met die techniek geproduceerd.

 

Back to top button