3D printmarktTechnology

Chinees 3D print ecosysteem presenteert zich op Asiamold

Ook de Chinese matrijzenindustrie verkent in toenemende mate 3D printtechnologie. Op Asiamold 2017 in Guanghzou groeit het onderdeel 3D Printing Asia Zone dan ook gestaag, vooral met Chinese spelers uit de AM industrie. China heeft een volledig ecosysteem rond 3D printen opgebouwd.

 

Asiamold: Van machinebouwers en materiaalfabrikanten tot 3D printservicebedrijven

Asiamold vindt dit jaar alweer voor de 12e keer plaats in Guangzhou, het hart van de Chinese spuitgiet- en matrijzenindustrie. Tegenwoordig wordt de beurs georganiseerd door Messe Frankfurt, die het additive manufacturing element van de beurs met name richt op de toepassingen in deze sector. Asiamold profileert zich als een beurs voor zowel de binnenlandse markt als de buitenlandse bezoeker uit de rest van Azie. Samen met SPS beslaat de beurs dit jaar zo’n 55.000 vierkante meter, staan er 850 exposanten en worden in de drie dagen meer dan 65.000 bezoekers verwacht. Aan 3D Printing Asia Zone nemen een kleine 40 bedrijven deel.

 

3D print ecosysteem

Als je de berichten over 3D printen volgt, ontstaat wel eens de indruk dat het vooral een aangelegenheid is van Europa en de VS. Op de beurzen in deze traditionele markten blijft het aantal exposanten uit China eerlijk gezegd nog beperkt. Toch laat Asiamold 2018 zien dat zich in China wel degelijk een 3D printindustrie ontwikkelt. Z Rapid Technologies is hier een voorbeeld van. Het bedrijf, dat dit jaar meedoet aan Asiamold, ontwikkelt SLA en SLS 3D printers voor industriële toepassingen en verkoopt deze ondertussen wereldwijd. Een speler die ook in Europa bekend is, is Farsoon dat zowel SLS als metaalprinters produceert. Farsoon heeft recent nog een overeenkomst gesloten met de Chineze vliegtuigbouwer Comac. Gezamenlijk gaan ze zowel designs als materialen als stabiele printprocessen ontwikkelen voor de productie van kunststof onderdelen voor het Chinese vliegtuig.

Een van de eerste resultaten van de samenwerking tussen Farsoon en Comac.

Materialen voor uiteenlopende 3D printtechnieken

De Chinese overheid heeft van 3D printen een speerpunt gemaakt in het programma Made in China 2025. Met dit industrieprogramma wil de overheid de Chinese maakindustrie komende jaren omhoog werken tot een industrie die in een aantal segmenten wereldwijd mee de toon zet. Je ziet dan ook dat zich in China een compleet 3D print ecosysteem ontwikkelt, met aanbieders van zowel hardware, software alsook materialen. Zhongshan Great Simple Polymer Material Co Ltd is een voorbeeld van een fabrikant van harsen voor stereolithografie (SLA). Het produceert onder andere SLA resins voor flexibele toepassingen als ook sterke en krimpvrije.

 

 

Geleidende polymeren

Shenzhen Esun Industrial Co Ltd is een andere Chinese fabrikant van 3D printmaterialen. Het ontwikkelt en produceert onder andere biologisch afbreekbare polymeren voor FDM printen. Een bijzonder materiaal is een serie geleidende polymeren voor 3D print toepassingen. Wells Electronic Materials uit Shanghai is een derde voorbeeld van een materialenfabrikant. Wells produceert epoxyharsen, polyurethaan en lichtgevoelige harsen voor 3D printen. Daarnaast bouwt het ook SLA printers, zowel voor industriële toepassingen als voor de home markt. Material Technology Innovatons Co uit Guangzhou is een Chinese fabrikant van poeders voor 3D metaalprinters. In het portfolio zitten materialen zoals roestvaststaal, titanium en een aantal specials voor additive manufacturing van metaal.

 

3D print servicebureaus

Een voorbeeld van een Chinese hardware fabrikant in deze markt is Shanghai Ureal Technology, dat behalve eigen 3D printers ontwikkelt en bouwt ook een van de leidende 3D print service providers in het land is. Een andere service provider is Shenzhen Sunshine Laser & Electronics Technology Co Ltd. Het bedrijf uit Shenzhen is een industrieel 3D print servicebureau voor de matrijzenindustrie dat niet alleen design- en engineering services biedt maar ook meerdere metalen en edelmetalen 3D print. Ook 3D laserstructureren is een van de activiteiten van deze toeleverancier.

Asiamold wordt georganiseerd door de Guangzhou Guangya Messe Frankfurt Co Ltd. De beurs maakt onderdeel uit van een reeks industriële evenementen die Messe Frankfurt organiseert waaronder formnext en Intermold Japan. De beuirs in China vindt plaats van 4 – 6 maart 2018. Op 5 maart presenteert Harry Kleijnen van Additive Industries tijdens de China 3D Printing Industry Technology Application Summit de nieuwste uitvoering van de Metalfab 1.

 

Back to top button