design

3D printer fabrikanten integreren AM tools in SolidWorks

SolidWorks zet meer dan ooit in op 3D printen. Op SolidWorks World 2018 in Los Angeles heeft de CAD en engineering software ontwikkelaar meerdere partnerschappen aangekondigd met belangrijke spelers uit de AM industrie. Daarnaast voegt SolidWorks vanaf komend voorjaar een nieuwe studie- en certificeringsmodule toe waarin de deelnemers hun 3D printkennis en vaardigheden kunnen bijspijkeren en online laten certificeren.

 

SolidWorks topman: 3D printen vergt fundamentele omslag CAD software

Gian Paolo Bassi, CEO van SolidWorks, sloeg de spijker op z’n kop tijdens de aankondiging van de samenwerking met HP. HP gebruikte overigens het evenement in LA voor de lancering van de nieuwe lijn 3D printers, die onder andere full color kunnen printen. Volgens Bassi breekt er een nieuw tijdperk aan voor productontwikkelaars: het tijdperk van niet-homogene materialen. Daar moeten softwareontwikkelaars mee aan de slag. “Elke designsoftware gaat nog uit van homogene materialen”, aldus Gian Paolo Bassi.

 

Stephen Nigro and Gian Paolo Bassi

Gian Paolo Bassi van SolidWorks (rechts) samen met Stephen Nigro, topman van de HP 3D Print divisie.

 

Niet-homogene materialen

Dankzij de technologie van HP om op voxelniveau de eigenschappen van het materiaal te bepalen, zul je meer niet-homogene materialen in de producten gaan terugzien. Daarmee wordt nog meer dan tot nog toe met 3D printen mogelijk om producten te maken die nu nog niet te maken zijn. Ook Stephen Nigro, topman van HP 3D printdivisie, ziet de noodzaak voor nieuwe designtools. “We hebben een nieuwe manier van denken nodig, net als nieuwe ontwerptools.” Hoe nijpend dit is, blijkt uit het feit dat de HP printers mogelijkheden bieden die nu nog niet benut kunnen worden omdat de juiste designsoftware ontbreekt.

 

Live Parts

Desktop Metal biedt SolidWorks gebruikers toegang tot Live Parts, een heel nieuwe tool voor generative design. 

 

Toegang tot Live Parts van Desktop Metal

De samenwerking met Desktop Metal rond het gebruik van Live Parts is misschien nog wel net zo belangrijk. Desktop Metal geeft SolidWorks gebruikers met een abonnement toegang tot de betaversie van de nieuwe software. Live Parts draait in de cloud en is een additieve benadering van generative design. Afhankelijk van zowel statische als dynamische belastingen op het uiteindelijke product zoekt de software naar de ideale vorm, zo licht mogelijk met zo min mogelijk materiaal. Vergeleken met andere generative design oplossingen, berekent Live Parts de ideale vorm door materiaal toe te voegen.

 

Electronica meeprinten

Bassi wees in LA verder op de integratie van elektronica in het design door het 3D printen van electronica. Op SolidWorks werd op dit vlak de samenwerking met NanoDimensions aangekondigd. Ook deze Israëlische 3D printer voor pcb’s kan nu vanuit SolidWorks bediend worden. “Dit is het begin van plastronics”, aldus Gian Paolo Bassi. “3D printen met embedded electronica.” Een andere 3D printer die nu direct vanuit SolidWorks World toegankelijk is, is de Rize One. Deze polymeer FDM printer onderscheidt zicht doordat de mechanische eigenschappen in alle richtingen gelijk zijn.

 

3D Xpert

Door de integratie van 3D Xpert hebben SolidWorks gebruikers toegang tot de tools om lattice structuren met een paar muisklikken te ontwerpen. 

 

3D Xpert van 3D Systems

SolidWorks zoekt niet alleen aan het begin van de workflow aansluiting bij de 3D printtechnologie. Een andere samenwerking die de CAD ontwikkelaar groots aankondigde in LA is die met 3D Systems. De 3D printerfabrikant integreert een speciale versie van 3D Xpert in SolidWorks. Deze versie kan gebruikt worden om de printjob voor zowel metaal als kunststof 3D printer van elk merk in SolidWorks voor te bereiden en direct naar de 3D printer te sturen. Met de softwaretool kunnen engineers hun ontwerp analyseren en optimaliseren voor 3D pritnen. Daarnaast kunnen ze direct latticestructuren toevoegen en bij metaalprinten supportstructuren optimaliseren. Hiermee gaat de toevoeging van 3D Xpert verder dan de koppeling naar de andere 3D printers. 3D Systems topman VJ verwacht dat de samenwerking met SolidWorks ertoe zal leiden dat meer engineers gaan 3D printen. “Uiteindelijk gaan we hierdoor meer 3D printers en meer materialen verkopen.”

 

Betere prints maken

Vice president software bij 3D Systems Roy Sterenthal benadrukt dat de integratie eveneens ervoor moet zorgen dan engineers méér de mogelijkheden van de 3D printtechnologie gaan benutten. “We willen door de samenwerking met SolidWorks ook servicebureaus de kans geven om hun printwerkstuk te verbeteren.” SolidWork gebruikers kunnen overigens tegen betaling ook een Pro-versie van de 3D Xpert software integreren in SolidWorks.

 

Back to top button