MaterialsTechnology

SLS printtechnologie: hoe omzeil je de beperkingen?

3D printen met nylon heeft als het om SLS technologie gaat zeker nog zijn beperkingen. Toch kun je een aantal hiervan oplossen. SLS technologie wordt dan makkelijker inzetbaar als productietechnologie voor nylon producten. Hoe je de drempels kunt wegnemen, laat Dahpne Laméris van Shapeways zien tijdens 3D Printing materials conference.

 

Toekomstige ontwikkelingen en praktische oplossingen centraal op 3D Printing Materials Conference

Ook de 5e editie van 3D Printing Materials conference, 17 april op Brightlands Chemelot Campus, wordt weer een mix van presentaties over in welke richting de technologie zich ontwikkelt en heel praktische toepassingen. Shapeways, een van de grootste 3D print servicebureaus in de wereld, is een van de partijen die dit laatste voor haar rekening neem. Aerosint, dat een multimateriaal SLS technologie ontwikkelt, zit meer in de eerste groep.

 

Drempels SLS kun je wegnemen

Daphne Laméris, product development engineer, houdt een presentatie over post processing van SLS nylon materialen. “Materialen voor 3D printen worden méér functioneel en krijgen betere eigenschappen. Dat vergroot de mogelijke toepassingen van 3D printen, zowel in consumenten als industriële toepassingen”, zegt Daphne Luméris in een interview op de conferentiewebsite. Ze zegt verder dat ze merkt dat de 3D printindustrie volwassener wordt. Mensen realiseren zich dat het om méér gaat dan 3D printers. “Ook pré- en post-processing spelen een rol, net als kwaliteitscontrole.” Volgens haar is het ontbreken van een perfecte manier om de kwaliteit van unieke modellen te meten op de schaal van massa productie een van de belemmeringen. Daarnaast zijn er drempel om nylon in te zetten die verband houden met het nabewerken van de prints. In haar presentatie laat ze zien hoe je deze kunt omzeilen.

aerosint

Aerosint: multimateriaal SLS technologie

Een tweede spreker die over SLS technologie zal praten, is Kevin Eckes van de Belgische startup Aerosint. Dit bedrijf heeft een technologie ontwikkeld om het poeder selectief te positioneren. Dat maakt op industriële schaal multi-materiaal 3D printen met SLS technologie mogelijk. In één printjob kun je meerdere materialen gebruiken volgens de technologie van Aerosint. Er worden verschillende drums gecombineerd, omdat elke drum een ander materiaal bevat. Selectief plaatsen deze dispensers per laag en per voxel het poeder. Er kunnen dus meerdere materialen in één laag gecombineerd worden. De rest van het proces is vergelijkbaar met lasersinteren. In de eerste testen heeft het bedrijf volgens Sirris, dat bij het onderzoek betrokken is, PA12 en TPU gecombineerd in één werkstuk.

 

3D Printing Materials conference vindt op 17 april plaats in Geleen. De dag erna, woensdag 18 april, is 3D Printing & Meta Materials het topic van de conferentie. Dan staan onder andere medische toepassing, 3D printen met textiel en composieten op het programma. Meer over de beide conferenties lees je hier. En inschrijven kan nog altijd.

 

Back to top button