MaterialssoftwareTechnology

Waarom ziet Shell kansen in 3D printen?

Shell was enkele jaren geleden een van de eerste Nederlandse bedrijven die investeerden in een 3D metaalprinter. “3D printen stelt ons in staat om voorraden te optimaliseren en procesapparatuur te verbeteren, zodat we energie-efficiënter worden”, zegt Patrick de Winter, Digital Innovation Advisor bij Shell.

 

Shell innovatie-adviseur schetst visie op digitalisering

De Shell innovatie-adviseur is één de sprekers op de 3D Printing Materials en 3D Design & Engineering Conference op Brightlands Chemelot Campus in Geleen, op 17 april. In een toelichting op zijn presentatie op de website van de conferentie zegt hij 3D printen als een van de technologieën te zien die op langere termijn veel potentieel bieden.

 

Conventioneel denken engineering struikelblok

“De grootste belemmering is nu nog conventioneel denken als het om engineering gaat.” De Winter denkt dat op korte termijn digitale innovaties zoals data analytics en Internet of Things meer gevolgen gaan hebben. Patrick de WinterDe effecten van 3D printen komen pas op langere termijn. In zijn presentatie gaat Patrick de Winter dieper in op hoe Shell naar digitale technologieën en in het bijzonder 3D printen kijkt. Ook zal hij toelichten hoe Shell de toepassingen selecteert waar digitale technologie waarde toevoegt. En wat het energiebedrijf zeker niet doet.

 

Low-cost metaalprinters maken on demand manufacturing mogelijk

Eveneens in het ochtendgedeelte van de beide conferenties gaat Alkaios Bournias Varotsis van 3D Hubs in op de rol van engineering en hoe 3D Hubs engineers ondersteunt om meer uit 3D printtechnologie te halen. Hij verwacht op korte termijn veel van de nieuwe, low-cost 3D metaalprinters. “Ik denk dat low-cost metaalprinten een behoorlijke invloed gaat hebben op digitale supply chains en on-demand manufacturing van niet-kritische metalen componenten gaat versnellen.” Op langere termijn ziet hij vooral kansen voor het 3D printen van onderdelen met geïntegreerde en 3D geprinte elektronica.

 

Conferentie over materialen en design en engineering voor 3D printen

Zowel Patrick de Winter van Shell als Alkaios Bournias Varotsis van 3D Hubs geven hun presentatie ’s ochtends. Dan lopen de conferenties samen. Ook Nikolas Tailleu, oprichter van Dimension4.xyz in België spreekt dan. Hij gaat in op 3D printen en blockchain technologie. ’s Middags zijn er twee gescheiden lezingentracks. Het ene is gericht op materialen en het andere op design voor additive manufacturing.

De beide conferenties vinden op 17 april plaats op Brightlands Chemelot Campus in Geleen.
3D printing materials conference
3D Design & engineering conference

FOTO: een boorplatform van Shell (foto Shell)

 

Back to top button