Materials

Mechanische productie AM-poeders meest energievriendelijk

Onderzoek AMGTA naar energieverbruik per kilopoeder bij gastomisatie en mechanische productie

Vanuit het duurzaamheidsperspectief is het gebruik van Helium gas het minst belastend bij gasatomisatie van poeders voor additive manufacturing. Mechanische productie van metaalpoeders kost echter nog veel minder energie, tot wel 90% vergeleken met gasatomisatie. Dat zijn enkele van de eerste resultaten van een studie die in opdracht van AMGTA is gedaan.


De Additive Manufacturer Green Trade Association heeft drie methoden voor de verwerking van metaal AM-grondstoffen – gasverstuiving, mechanisch frezen (met name kogelfrezen) en draadtrekken – onderzocht op het energieverbruik per geproduceerde kilogram metaalpoeder. Hieruit blijkt dat Heliumgasatomisatie (verstuiving) de meest duurzame methode als men dit vergelijkt met Argon en stikstof als gas. Het specifieke energieverbruik is bij Helium gemiddeld 13% beter dan Argon en zelfs 28% ten opzichte van stikstof. Gaat om de productie van SS316L, Al5083, and IN718 poeders, dan is bij Helium als atomosatiegas 12% minder energie nodig dan wanneer men stikstof gebruikt.


Belangrijke overwegingen voor de producenten van AM-poeders


Tot 90% minder energie

Er is echter een nog veel energiezuinigere methode om de poeders te maken, namelijk met mechanische technieken. Kogelfrezen verbruikt tot 90% minder energie per kilogram poeder in vergelijking tot de atomisatieprocessen. Hier is echter aanvullende onderzoek nodig, wordt gemeld. Brian R. Neff,  directielid van AMGTA, wijst erop dat de onderzoeksresultaten de markt wel duidelijk maken dat de mechanische productie van de AM feedstock vanuit energiebehoefte veel beter is dan het proces waarin gas een rol speelt. In de poederindustrie wordt atomisatie echter als de technologie gezien om AM-poeders te maken.


Waarom deze onderzoeken

De studie is gedaan in de aanloop naar een volledige LCA om de productieprocessen van metaalpoeders beter te waarderen. Sherri Monroe, Executive Director van de AMGTA. “Deze bevindingen benadrukken belangrijke overwegingen voor fabrikanten die op zoek zijn naar milieuvriendelijke grondstofproductiemethoden. Om duurzaamheid in additive manufacturing te bevorderen, is onderzoek van vitaal belang om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen.”

Het onderzoek kun je hier opvragen

Foto: AMGTA / Carpenter


Back to top button