3D printmarktApplications

GE Additive sluit deals in luchtvaartindustrie

GE Additive kijkt terug op een drukke week op de luchtvaartshow van Farnborough. Met meerdere bedrijven zijn overeenkomsten gesloten, zowel voor de levering van 3D metaalprinters als voor samenwerking om AM-technologie verder uit te rollen in de luchtvaartindustrie. Ook is de eerste partner in het nieuwe Manufacturing Partner Network dat GE Additive opricht, bekend gemaakt.

 

Manufacturing Partner Network biedt grote klanten toegang tot end-to-end AM-suppliers

Maandag al kwam GE Additive met het nieuws over Eaton Aerospace Group. De Amerikaanse toeleverancier start met de uitrol van de AM-strategie. Daarbij wordt het ondersteund door het team van Concept Laser wat betreft de 3D metaalprinters en door de AM-experts van GE Additive dochter Addworks, voor de expertiseontwikkeling. Ook Triumph Group, een Amerikaanse tier 1. Toeleverancier, kiest voor de AM-technologie van GE.

 

Concept Laser en Arcam voor Triumph

Triumph koopt zowel een Concept Laser M2 Cusing Multilaser als de ARCAM EBM Q20plus. Beide machines komen bij de R&D-afdeling in Seattle te staan en moeten in het derde kwartaal van dit jaar printen. Addworks gaat ook dit bedrijf vanaf de eerste dag ondersteunen, tot en met consultancy voor de ontwikkeling van prototypestrategieën. “Tot nog toe zijn we succesvol met de inzet van additive manufacturing voor prototyping”, zegt Dan Crowley, president en CEO van Triumph Group. Met name gebruikt de toeleverancier het 3D metaalprinten om designcompetenties verder te ontwikkelen. “De samenwerking met GE Additive verbreedt het gebruik van additive manufacturing binnen de groep. We versnellen hiermee de mogelijkheden om toekomstige on-wing oplossingen voor onze klanten te ontwikkelen.”

Triumph

De Triumph Group koopt onder andere de Concept Laser M2 met twee lasers.

 

Honda kiest voor AddWorks

De consultancytak AddWorks heeft bekend gemaakt de eerste Japanse klant te hebben binnengehaald: het Honda Aircraft Engine R&D Center. De consultants gaan samen met de Honda engineers zoeken hoe de motorenfabrikant de inzet van AM kan versnellen. Daarbij wordt gekeken naar zowel de economische voordelen als eventuele prestatieverbeteringen. De twee moederbedrijven werken overigens al samen. GE Honda Aero Engines is een joint venture van GE en Honda, die motoren ontwikkelt voor de kleinere zakenvliegtuigen van Honda, zoals de HondaJet. GE Additive verkoopt vanaf deze zomer de machines in Japan, zowel die van Concept Laser als Arcam, evenals de poeders.

 

De vliegtuigmotorenfabriek van Honda is de eerste Japanse klant van AddWorks.

 

Carpenter treedt toe tot MPN

Carpenter Technology, dat ook een vestiging in België heeft, was eerst actief in speciale legeringen metaalpoeders. Nu levert het end-to-en AM-oplossingen, waaronder poeders maar ook diensten zoals HIP. Carpenter treedt toe tot het Manufacturing Partner Network dat GE Additive heeft aangekondigd. Hiertoe hebben beide bedrijven een memorandum onderstekend. Dit MNP-netwerk gaat bestaan uit een klein aantal in AM gespecialiseerde bedrijven die de volledige mogelijkheden van additive manufacturing beheersen. Carpenter Technology is daar een voorbeeld van, naast ProtoLabs en Burloak Technologies. Het levert end-to-end oplossingen voor kritische AM-delen in de vliegtuigindustrie, defensie, medische industrie alsook voor industriële en consumententoepassingen. Carpenter levert de poeders, de AM-capaciteit en de nabewerkingsstappen, tot en met HIP. Zo’n partner in dit MPN-netwerk deelt kennis met andere spelers en krijgt toegang tot zowel de 150 consultants van AddWorks alsook bètamachines van GE Additive. Verder krijgen ze op marketingvlak steun vanuit GE Additive en mogen ze zich naar buiten toe profileren als partner in de GE-netwerk. Mogelijk kunnen ze in de toekomst participeren in speciale arrangementen met andere GE-bedrijven.

De AM-afdeling bij Protolabs.

 

Netwerk brengt OEM en toeleverancier samen

“Samenwerken met een leidend bedrijf als GE helpt ons om sneller vooruit te komen in de AM-industrie”, zegt Tony R. Thene, CEO van Carpenter. “Via dit netwerk kunnen we sterk gedifferentieerde AM-business oplossingen naar onze klanten en andere partners brengen.” GE Additive wil met dit netwerk de inzet van 3D metaalprinten in meerdere markten versnellen. Dat gebeurt, denkt men, als OEM’ers die capaciteit in de supply chain zoeken én de toeleveranciers die lange termijn afspraken met OEM’ers zoeken, worden samengebracht. Belangrijke vervolgstappen na het verkennen van 3D metaalprinten blijven nu vaak achterwege worden doordat bedrijven beperkte toegang hebben tot equipment, investeringsmiddelen en de expertise. Het ecosysteem dat binnen zo’n netwerk gaat ontstaan, haalt deze belemmeringen weg.

GE Additive wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Landré

Back to top button