ApplicationsTechnology

F1-team Ferrari rekent op Renishaw AM-technologie

Sebastian Vettel zal komend weekend erop gebrand zijn tijdens de GP van Duitsland met Ferrari een podiumplaats te bemachtigen. Het succes in de F1 wereld hangt tegenwoordig echter net zo af van de ervaringen met additive manufacturing als van de racekwaliteiten van de coureur. Het Ferrariteam beschikt over twee 3D metaalprinters van Renishaw waarop kritische motoronderdelen worden geprint.

 

Scuderia Ferrari zet twee 3D metaalprinters van Renishaw in voor F1 racewagens

De motorsportwereld accepteert snel nieuwe technologie als men overtuigd is van de meerwaarde hiervan. De keuze om te investeren in twee Renishaw AM-machines is vooral ingegeven door de overtuiging dat men daarmee een groot productieprobleem zou kunnen oplossen. De productie van bepaalde onderdelen, zoals spruitstukken, kost soms meerdere dagen. Die tijd heeft een F1 team amper als men na de race nieuwe ontwerpen wil testen.

 

Een voorbeeld van een onderdeel van de turbine van de Ferrari SF15T (foto: Renishaw)

 

Designvrijheid

Voor de F1 racewereld biedt 3D metaalprinten enkele belangrijke voordelen. Het eerste is de designvrijheid. In de sport geldt maximale performance tegen een zo laag mogelijk gewicht. Een uitgekiend ontwerp van bijvoorbeeld een uitlaatspruitstuk van een turbo is met additive manufacturing makkelijker realiseren dan met conventionele productietechnieken. Hoewel veiligheid zeker een rol meespeelt, hoeven ontwerpers in de F1 wereld geen materiaal toe te voegen om de levensduur van het onderdeel te verlengen. Het onderdeel hoeft slechts gedurende één race datgene te doen waarvoor het ontworpen is.

 

Snelle iteraties voor performance verbeteringen

Het tweede voordeel is dat voor de racewagens slechts enkele onderdelen nodig zijn. Geen series dus, enkelstuks productie. Het derde voordeel is dat de race-engineers de motor continu door ontwikkelen. Tussen twee races in worden nieuwe designs getest. 3D metaalprinten is dan de ideale technologie om snel de nieuwe onderdelen te kunnen inbouwen.

 

 

Twee Renishaw AM systemen

Het Scuderia Ferrari team beschikt over twee AM machines van Renishaw. Doorslaggevende factor voor het Italiaanse team om voor de 3D metaalprinters van Renishaw te kiezen, is de veelzijdigheid geweest, aldus een casestudy van Renishaw over de toepassing bij Ferrari. Met name de mogelijkheid om verschillende metaalpoeders te gebruiken heeft daarbij een rol gespeeld.

Bron: Renishaw 

 

Back to top button