ManufacturersMaterials

MetalFab1 krijgt poedermanagementsysteem van LPW

Additive Industries gaat het poedermanagementsysteem van LPW Technology integreren in de MetalFab1 en ondersteunen vanuit het Additive World platform. De beide bedrijven hebben hiervoor op Farnborough International Airshow een overeenkomst getekend.

Additive Industries en LPW Technology sluiten overeenkomst op luchtvaartshow

De Nederlandse fabrikant van 3D metaalprinters Additive Industries heeft vanaf het begin gezegd dat een integraal productiesysteem voor AM-delen het einddoel is. Dat doel komt een stap dichterbij door de integratie van het poederhandling- en monitoringsysteem van LPW Technology. Hiermee kunnen de gebruikers van de MetalFab1 automatisch poeder laden onder inerte omstandigheden. Ook kunnen ze de belangrijkste eigenschappen vastleggen, vanaf het moment dat het poeder geladen wordt tot en met tijdens de productie van de onderdelen. Additive Industries wijst erop dat voor serieproductie van gecertificeerde onderdelen een dergelijk closed loop systeem onontbeerlijk is. Het speelt een sleutelrol in het verkleinen van het risico op vervuiling en deformatie van het metaalpoeder doordat het aan zuurstof of vocht wordt blootgesteld.

 

Volledige traceerbaarheid

LPW heeft hiervoor een monitoringsysteem ontwikkeld, dat gekoppeld wordt aan de poederhopper. De PowderEye sensoren monitoren het metaalpoeder voortdurend, vanaf transport naar de klant tot en met de verwerking tijdens het AM-productieproces. Elke stap in dit proces is traceerbaar. “Wij zijn blij dat Additive Industries onze aanpak kiest als onderdeel voor haar geïntegreerd industrieel additive manufacturing systeem”, zegt Phil Carrol, CEO van LPW Technology.

 

LPW en AI delen dezelfde visie op additive manufacturing

Daan Kersten, CEO van Additive Industries, zegt in een reactie dat LPW en Additive Industries al jaren dezelfde visie op AM delen: volledige integratie en automatisering. De LPW Powder Hopper en PowderSolve software passen volgens hem precies in het concept van de MetalFab1. “De geïntegreerde poedertoevoer gecombineerd met volledige traceerbaarheid sluit de cirkel om gecertificeerde onderdelen in gereguleerde sectoren te produceten, zoals de luchtvaart- en medische industrie.” Sterker nog: Daan Kersten wijst erop dat hiermee het aandeel manuren in het AM-proces nog verder afneemt. Tegelijkertijd verlaagt men zo het risico voor operators om in aanraking te komen met poeder.

FOTO: LPW Technology CEO Phil Carroll (rechts) en Jan-Cees Santema, Additive Industries’ Sales Director Europe, bezegelen de samenwerking met een ferme handdruk.

 

Back to top button