ManufacturersTechnology

Renishaw RenAM 500Q heeft 4 lasers aan boord

Renishaw zet op Formnext de volgende stap in industrieel 3D metaalprinten. De RenAM 500Q is de nieuwe versie van de AM machine, nu met vier laserbronnen. De Renishaw RenAM 500Q moet vooral de stukskosten van de 3D geprinte onderdelen verlagen door de hogere productiviteit. Daarnaast wordt op de beurs in Frankfurt voor het eerst InfiniAM gedemonstreerd, het nieuwe proces monitoringsysteem.

 

Snellere 3D metaalprinter en nieuwe procesmonitoring maken 3D metaalprinten sneller rendabel

“Multi laser technologie in een compacte footprint maakt additive manufacturing aantrekkelijker voor nieuwe markten en toepassingen”, zegt Robin Weston, marketing manager bij de AM divisie van Renishaw. Hij verwacht dat de RenAM 500Q de marktpenetratie van 3D metaalprinten rendabel maakt in toepassingen die dat momenteel economisch nog niet zijn. Ook worden nieuwe markten gezocht waar de technologie nu nog niet wordt ingezet.

 

Renishaw brengt het industrieel 3D metaalprinter voor meer toepassingen dichterbij met de nieuwe RenAM 500Q en de procesmonitoring systemen. 

 

Hogere snelheid, zelfde reproduceerbaarheid

De hogere productiesnelheid van de nieuwe RenAM 500Q met behoud van de huidige nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid speelt hier een belangrijke rol in. Het nieuwe procesbewakingssysteem is eveneens belangrijk voor de verdere industrialisatie van metaal AM. InfiniAM is volledig in eigen huis ontwikkeld en vervaardigd door het precisieconcern. Het procesbewakingssysteem combineert een camera in de bouwkamer gekoppeld aan een gelijktijdige meting van het laservermogen, de positie van de scanner en het meten van het smeltbad. InfiniAM is een compleet systeem, opgebouwd uit meerdere deelsystemen zoals InfiniAM Central en InfiniAM Spectral. Het systeem levert de gebruiker inzicht in hoe een onderdeel is opgebouwd en levert hoge resolutie beelden en informatie van het smeltbad, het kritische onderdeel van het AM proces. De metingen en analyses gebeuren tijdens het 3D printproces. Er wordt direct feedback gegeven aan de machinesensoren. Onderdeel van het pakket is tevens een productieplanning tool. Deze komt naast de vorig jaar gelanceerde QuantAM software te staan.

 

Minder thermische spanningen

Renishaw gaat daarnaast de nieuwe technology High Temperature Build Volume demonstreren in Frankfurt. Hiermee kunnen onderdelen worden gemaakt die tot nog toe onmogelijk 3D geprint konden worden. Met name moet gedacht worden aan grotere componenten waar de kans op thermische spanningen groot zijn. Met de nieuwe technologie wordt dit risico aanzienlijk verkleind. Volgens Renishaw biedt dit een kans om de mogelijkheden van 3D metaalprinten verder te vergroten.

 

 

Back to top button