ManufacturersTechnology

Renishaw InfiniAM Spectral opent deur naar realtime bijsturen AM-proces

Renishaw heeft de proces monitoring software InfiniAM Spectral voor de eigen 3D metaalprinters vrijgegeven. Deze software maakt onderdeel uit van een compleet systeem om het printproces consistenter te maken. In de toekomst wordt het mogelijk om via dit systeem direct in te grijpen en real-time procesparameters bij te stellen.

 

Eerste versie geeft engineer gereedschappen om consistentere prints te maken

Renishaw liet eind verleden jaar op Formnext al een preview van InfiniAM Spectral zien. “Wil additive manufacturing echt een normale maaktechnologie worden, dan moeten gebruikers een diepgaand begrip hebben van het hele proces”, zegt Robin Weston, marketingmanager bij Renishaw Additive Manufacturing productdivisie. De nieuwe software geeft inzicht in het proces. Daarom verwacht hij dat deze module gaat bijdragen aan het verhogen van de consistentie van verschillende printjobs, zodat er gelijkwaardige kwaliteit geprint wordt.

 

Data van twee sensoren

De nieuwe software registreert data tijdens het proces in de RenAM 500 en de andere highend 3D metaalprinters van Renishaw. Daarvoor zijn er twee sensormodules beschikbaar. Laserview gebruikt een lichtgevoelige diode die de intensiteit van de laserstraal meet. De tweede module, Meltview, vang de straling van het smeltbad in het infrarode en bijna-infrarode bereik. Vervolgens zoekt de software naar verschillen tussen deze twee beelden. Daartoe streamen zowel Laserview als Meltview de data naar een gewone computer waarom de InfiniAM software draait. Tijdens het printproces wordt hier laag voor laag het onderdeel 3D gerenderd. Dat gebeurt live. De engineer kan de data van de beide sensoren vergelijken en op basis hiervan ingrijpen.

 

Proces juist interpreteren

Omdat de hoeveelheid data afkomstig van een 3D printproces gigantisch is, neemt InfiniAM Spectral een belangrijk deel van de analyse voor zijn rekening. “InfiniAM Spectral maakt het gemakkelijker om de data te interpreteren en daardoor een meer gedetailleerder beeld van het AM-proces te krijgen”, legt Robin Weston verder uit. De realtime data-analyse opent volgens hem de deur naar toekomstige monitoringsystemen die realtime kunnen ingrijpen in het proces, zodra ze een probleem gedetecteerd hebben. De data kunnen bijvoorbeeld vergeleken worden met de data van een röntgenbeeld of een CT-scan van een eerder geprint en goedgekeurd werkstuk. Dat wordt dan de standaard, waarmee alle andere prints vergeleken worden.

 

Back to top button