Manufacturers

Concept Laser start nieuwbouw 3D campus

Bij GE dochter Concept Laser is de eerste schop de grond in gegaan voor de nieuwe 3D campus in het Duitse Lichtenfels. De nieuwbouw verviervoudigt de productiecapaciteit voor 3D metaalprinters. De 3D campus krijgt echter een veel bredere functie. Er komen onder andere nieuwe R&D faciliteiten.

 

Investering van € 105 miljoen verviervoudigt productiecapaciteit

De 3D campus van Concept Laser in Lichtenfels wordt het wereldwijde productiecentrum voor GE Additive. Het concern investeert hier in totaliteit 105 miljoen euro. De 3D campus zal in 2019 aan zo’n 500 medewerkers een nieuwe werkplek bieden. “We leggen vandaag niet alleen een fundering onder onze nieuwe fabriek, maar we scheppen eveneens hoogwaardige banen in de regio”, zo zei Frank Herzog, oprichter en CEO van Concept Laser bij de officiële start van de nieuwbouw.

 

3D campus

 

AM belangrijk voor Beieren

Ilse Aigner, minister van Economische Zaken, media, energie en technologie in Beieren, dicht additive manufacturing een belangrijke rol toe voor een maakland als Beieren is. “3D printen domineert in alsmaar meer sectoren omdat het toelaat lichtere componenten in meerdere variaties te maken, terwijl er minder grondstoffen nodig zijn. Daarom speelt additive manufacturing een belangrijke rol voor Beieren als een industrieregio die vooruit kijkt.”

 

Forse groei werkgelegenheid  zet door

Concept Laser is in een jaar tijd, sinds de overname door GE, gegroeid van 200 naar 400 medewerkers. Dat aantal groeit verder door, zei Frank Herzog onlangs nog op Formnext. Daar presenteerde GE het eerste resultaat van het Atlas project. Dit is de grote, schaalbare metaalprinter. Op de huidige locaties van Concept Laser zit men aan de grens van wat kan. Uitbreiden kan niet meer. Vandaar dat men in Lichtenfels naar een nieuwe plek heeft gezocht voor de aanleg van een nieuwe 3D campus. Saillant detail: de nieuwbouw bevat straks evenveel staal als een Airbus A380: 3600 ton. Naast nog eens 3800 vrachtwagens betonmortel. Gebouwd wordt er dus gewoon traditioneel.

In de eerste editie van 3D Print magazine kun je een interview lezen met het hoofd van het ontwikkelteam van de nieuwe 3D metaalprinter van GE Concept Laser. Deze is schaalbaar en maakt het 3D printen van grote componenten mogelijk.

 

Back to top button