3D printmarktManufacturersMaterials

GE Additive helpt Eaton AM-strategie uit te rollen

GE Additive heeft op de eerste dag van Farnborough International Airshow bekend gemaakt de materialendivisie AP&C de gasatomiseerinstallatie van Avio Aero in Italië heeft gekocht. Daarnaast heeft GE Additive twee Concept Laser machines samen met ondersteuning van AddWorks verkocht aan Eaton’s Aerospace Group. Deze toeleverancier aan de luchtvaartindustrie start hiermee de uitrol van de lange termijn AM-strategie.

 

Materiaaldivisie AP&C koopt poederinstallatie Avio Aero

Eaton’s Aerospace Group plaatst één machine van Concept Laser in de Amerikaanse staat Michigan. Daar beschikt het over een eigen innovatiecentrum. De tweede machine komt India. In Pune staat het R&D lab van de groep, onderdeel van het Global Innovation Center dat hier gevestigd is. Beide machines worden nog deze zomer geïnstalleerd.

GE Additive ondersteunt Eaton bij de realisatie van de lange termijn AM-strategie.

 

Eaton verwacht significante groei

GE Additive Addworks, de consultancy tak, gaat Eaton ondersteunen bij de implementatie van 3D metaalprinten en de verdere uitrol van de lange termijn strategie. De consultants adviseren over de industrialisatie van het AM-proces bij de fabrikant van uiteenlopende modules voor de vliegtuigfabrikanten. “AM-capaciteiten zorgen voor nieuwe businesskansen en een sterk concurrentievoordeel. Wij verwachten dat we binnen vijf tot tien jaar een significant deel van ons portfolio produceren via additieve processen. Daarom investeren we vandaag”, zegt Nanda Kumar, president van Eaton’s Aerospace Group. Met deze investering wil de groep niet alleen sneller kennis van 3D metaalprinten opdoen maar ook de nieuwe initiatieven op dit vlak versnellen.

Eaton verwacht significant deel portfolio binnen vijf tot tien jaar te 3D printen

 

Avio Aero krijgt meer ruimte voor extra 3D printers. (Foto’s GE Additive)

 

Poederproductie naar Canada

Het andere nieuws dat GE Additive aankondigt is eigenlijk een interne aangelegenheid. Enkele jaren geleden, voordat GE in de AM markt stapte, heeft het Italiaanse Avio Aero besloten om te investeren in een eigen installatie voor de productie van metaalpoeders. De Italiaanse AM-specialist wilde niet afhankelijk zijn van één leverancier. Ondertussen heeft GE Additive een eigen divisie voor de productie van materialen, waarin AP&C de sleutelrol speelt. De Canadezen hebben in Montreal al een fabriek voor de productie van metaalpoeders. Deze werkt met plasma-atomisatie. Dat is aanvullend op de gasatomisatiefabriek van de Italianen.

 

Impuls materialendivisie

GE Additive zal de Italiaanse installatie de komende maanden ontmantelen en naar Montreal verschepen. In maart 2019 moet de productielijn voor AM-metaalpoeders draaien. GE Additive zegt dat de bundeling van de beide installaties AP&C beter positioneert. Hierdoor kan men zich beter concentreren op de businesactiviteiten. AP&C wordt prefered supplier voor GE Aviation, de luchtvaartdivisie waar Avio Aero deel vanuit maakt. “Zonder voortdurend materiaal onderzoek en innovatie blijft additive manufacturing slechts mondjesmaat vooruit komen”, zegt Alain Dupont, president en CEO van AP&C. “Nu we deze complementaire technologie in huis krijgen, opent dat bredere mogelijkheden voor onze business en voor onze klanten die de grenzen willen verleggen.”

GE Additive wil de vrijkomende ruimte in de Italiaanse fabriek gebruiken om de 3D metaalprintcapaciteit verder uit te breiden.

 

Back to top button