softwareTechnology

PolyJet multimateriaal printen schakelt in een hogere versnelling

Stratasys R&D package: print pauzeren voor embedden elektronica

Stratasys breidt de lijn polyjet multimateriaal printers in een klap uit met twee nieuwe modellen. Daarnaast komen er twee software pakketten waarmee enkele bestaande modellen nieuwe features krijgen, respectievelijk voor het printen van prototypes van verpakkingen en toegang tot veel instellingen voor het ontwikkelen van nieuwe applicaties.

Een van de twee nieuwe multimateriaal 3D printers is de Stratasys J35 Pro. Hiermee brengt Stratasys het combineren van meerdere materialen naar een desktopmodel. Met de J35 Pro kun je tot drie verschillende materialen in één print combineren, bijvoorbeeld over-moulding, het 3D printen van specifieke infills of 3D printen in verschillende grijstinten. Materialen die voor dit model beschikbaar zijn, zijn onder andere DraftGrey, VeroUltra White S en Black, Vero ContactClear BioCompatible en anderte.

Stratasys lanceert twee nieuwe modellen in J lijn en specifieke software pakketten

Enkele voorbeeld producten geprint met de J35 Pro

Desktop printer met 3 materialen

De J35 Pro is onder andere bedoeld voor de engineers, die prototypes in huis willen printen en daarmee doorlooptijden in de ontwikkeling van nieuwe producten verkorten. Volgens Yaniv Adit, project manager, draagt dit bij aan een sneller en slimme beslissingstraject omdat men nu realistische prototypes van meerdere materialen in de handen kan houden. Daarnaast is de desktop printer geschikt om modellen en eindonderdelen te printen. Door de aansturing via GrabCAD Print kan men met native CAD-files werken of met 3MF files. Het supportmateriaal is wateroplosbaar.

Realistische prototypes met de J55 Prima.

J 55 Prima print tot maximaal 5 materialen

Net als de J35 Pro beschikt de nieuwe J55 Prime polyjet printer over een roterend bouwplatform, een noviteit die Stratasys vorig jaar voor het eerst heeft toegepast. De J55 Prima gaat verder dan full color printen en combineert materialen met bijvoorbeeld tactiele eigenschappen of getextureerde oppervlakken bovenop super realistische visuele modellen. Zo kan men prototypes bijvoorbeeld met Elastico Clear en Elastico Black de look and feel van rubber geven. Digital ABS Ivory leent zich bij uitstek voor jigs en fixtures, matrijzen en ook functionele prototypes. Specifiek voor medische toepassingen of voor wearables en sport accessoires, kan men Vero ContactClear printen dat toegelaten is voor langdurig contact met de huis. De J55 Prime print daarnaast 640.000 kleurcombinaties en meer dan 1900 Pantone kleuren. Er kunnen maximaal 5 materialen gecombineerd worden.

De realistische simulatie van de vloeistof is geprint dankzij het Packaging pakket.

Software pakket voor ontwikkelaars van verpakkingen

Veel innovaties zijn tegenwoordig software gedreven. Dat laat ook Stratasys zien met twee nieuwe softwarepakketten voor bestaande polyjet printers van het Israëlisch-Amerikaanse concern. Voor ontwerpers van verpakkingen komt er het Packaging pakket voor de J-serie. Hiermee krijgt de engineer toegang tot zowel qua materiaalcombinaties alsook qua kleuren veel nieuwe mogelijkheden. Daaronder de mogelijkheid ‘glas’ te printen, transparante lagen met een zeer hoog contrast én de mogelijkheid om vloeistof te simuleren in het geprint prototype. Dit pakket komt er voor de J8 Prima, J7 en de nieuwe J55 Prima. Ook hier verloopt de aansturing via Grab-CAD Print.

Met het R&D pakket kan men hydraulische prototypes 3Dprinten inclusief insluitingen en vloeistoffen.

3D printen met lucht en vloeistoffen voor R&D toepassingen

Het andere pakket richt zich op onderzoekers en innovators. Het PolyJet Research Software Package brengt gebruikers van de J7 en J8 series toegang tot tal van instellingen. Hierdoor kunnen ze onbegrensd experimenteren met 3D printen  en innovatieprocessen versnellen. Een van de nieuwe features is het pauzeren van een print in een specifieke laag. Daardoor kan men bijvoorbeeld elektronica in het onderdeel plaatsen en dan verder printen. Een andere features is lucht printen: je kunt bewust insluitingen creëren, bijvoorbeeld voor het embedden van elektronica componenten. De derde nieuwe feature is Liquid Print. Hiermee print men zachte materialen voor bijvoorbeeld hydraulische modellen. Gecombineerd met Grab-CAD Voxel Print kan men met het pakket controle hebben over elke voxel in het model. Daarmee beheerst men het 3D printproces tot op microscopische schaal.

Soft robots realistischer dan ooit tevoren

Een van de pilotklanten van het Research Software Package is de University of Colorado in Boulder. Hier print men onder andere soft robots met in de print embedded vloeistoffen. De interne kanalen zijn slechts enkele honderden micrometers hoog. Doordat de onderzoekers hierin nu zowel lucht als vloeistoffen kunnen printen, zijn de soft robots realistischer dan ooit tevoren.

Wil je meer weten over deze nieuwe ontwikkelingen op het vlak van polyjet printen, dan kun je in de Benelux terecht bij Seido-Systems

Back to top button