Technology

Stratasys J55: full color 3D printer voor realistische prototypes

Stratasys lanceert met de nieuwe J55 een full color 3D printer om validatie van nieuwe designs te versnellen. De compacte 3D printer, gebaseerd op de technologie van de grotere J850 printer, past op elk kantoor en kan tot vijf materialen én supportmateriaal in één product printen. Stratasys belooft een zeer hoge detaillering van de prototypes.


Ook de printerfabrikant is voor de lancering van de Stratasys J55 uitgeweken naar een digitale vorm. Vanuit zijn huis in Tel Aviv ging Stratasys CEO Joav Zeif (sinds februari in die rol) kort in op de huidige omstandigheden, die volgens hem zwaar zijn maar tegelijkertijd de potentie van 3D printen aantonen. “Je hebt de kans om snel te reageren. Als je een splitter voor een beademingssysteem nodig hebt, kun je deze nu maken.” Waar en wanneer spelen eigenlijk geen rol meer. “Je bent niet afhankelijk van een supply chain.”

Ook Stratasys is uitgeweken naar het internet voor de productlandering. De nieuwe CEO Yoav Zeif zegt dat 3D printen bedrijven minder afhankelijk maakt van hun supply chains.

500.000 kleuren en Pantone

De Stratasys J55 is de officeversie van de full color polyjet J8-serie printers. De mogelijkheden zijn nagenoeg vergelijkbaar, alleen is het bouwvolume kleiner: bijna 500.000 kleuren printen, Pantone kleurenvalidatie, texturen 3D printen en heel transparante producten maken. De vijf verschillende materialen én support kunnen gecombineerd worden in een product. De printkop staat vast, het printplatform beweegt. De UV-lamp die de materialen uithardt, is veilig voor het menselijk oog.

Productontwikkelingsproces

“We hebben de nieuwe 3D printer veranderd in een product development proces voor product ontwerpers en engineers”, zegt Omer Krieger, Executive Vice President of Products. Daarmee doelt hij niet alleen op de machine zelf, maar eveneens op de digitale workflow die tegelijk met de hardware wordt aangeboden. De Stratasys J55 wordt ondersteund door GrabCAD Print software. Dit betekent dat native CAD-files van de grote CAD-pakketten en het 3MF files direct in de software kunnen worden ingelezen. Nieuw is de KeyShot 3D rendering software van Luxion, die Stratasys voor het eerst voor de 3MF workflow beschikbaar maakt. De software is nu nog een bètaversie, verwacht wordt dat deze eind 2020 in de definitieve versie beschikbaar komt. De J55 kan van thuis uit bediend worden via het web.

Meer prototypes in huis maken

Stratasys wil met de J55 ontwerpbureaus een tool in handen geven om full color prints in huis tegen lagere kosten en met kortere doorlooptijden te maken. Precies wat nodig is in productontwerp, meent Tim Green, research directeur 3D printing bij IDC (een wereldwijd onderzoeksbureau). Hij vindt dat het product designproces anders moet worden. “We weten dat de risico’s en de tijd die gemoeid zijn met traditioneel prototyping niet meer kunnen. Ontwerpers moeten veel meer prototyping in huis doen, van initieel concept tot en met super realistische prototypes.“

De Stratasys J55 full color 3D printer is vanaf juli leverbaar. In de Benelux kun je terecht bij Seido Systems.

Back to top button