ApplicationsTechnology

Volkswagen zet Stratasys full color printers in voor pre-productie modellen

Het Volkswagen Pre-Series-Center heeft de 3D printcapaciteiten uitgebreid met twee full color printers van Stratasys. De Duitse autofabrikant heeft twee Stratasys J850 gekocht waarmee het ultra-realistische prototypes van zowel in- als exterieurdelen gaat printen.


Met de beide J850 full color printers maken de Volkswagen engineers, zo geven ze zelf aan, prototypes van meerdere materialen die voor 99 procent overeenkomen met de uiteindelijke onderdelen.

Nieuwe release KeyShot 10 rendersoftware vergemakkelijkt full color printen Stratasys

Ontwerpproces optimaliseren

Met de nieuwe 3D printers kunnen ze tot zeven verschillende materialen, van zachte tot harde en van transparante tot flexibele, in één keer in een prototype combineren. Voor de interieurdelen kan men bovendien structuren printen, zowel leer- als textielstructuren. En met VeroUltraClear print men onderdelen met de helderheid van echt glas. Peter Bartels, hoofd van het Volkswagen Pre-Series-Center zegt dat met deze uitbreiding van de AM-capaciteiten het team de 3D printactiviteiten versterkt en het ontwerpproces verder optimaliseert.

3D printen van KeyShot 10

Stratasys heeft het gebruik van de J55 en J8-serie full color printers recent vereenvoudigd door samen te werken met Luxion, de ontwikkelaar van KeyShot 10. De nieuwe versie van deze renderingsoftware ondersteunt het opslaan van bestanden in het 3MF formaat, dat rechtstreeks naar de full color printers van Stratasys gestuurd kan worden. Het 3MF formaat bevat veel meer informatie dan een standaard STL file. Door een ontwerp in het 3MF formaat op te slaan, ontstaat er een bestand met een nauwkeurige kleurenweergave en alle informatie voor het 3D printen van structuren. Deze worden door de Keyshot 10 software automatisch gegenereerd voor de J55 en J8-serie printers.

Het modelleren van kleur, materiaal en finish duurt met de KeyShot 10 software niet langer dan een dag.

CMF proces teruggebracht tot een week

Op basis van eigen ervaringen en die van pilotklanten schat Stratasys in dat het modelleren van CMF modellen (color material and finish) niet langer dan een dag meer hoeft te duren, iets dat tot kort bij complexe producten van één tot enkele weken tijd kon kosten. Hierdoor kan deze stap al veel eerder in het ontwerpproces worden gestart en kunnen bedrijven dit eenvoudiger in eigen huis doen. Hiermee verkleinen ze het risico op problemen met hun IP. De hogere verwerkingssnelheid van de software is te danken aan het feit dat Luxion in KeyShot 10 een aantal stappen geautomatiseerd heeft, zoals UV Unwrapping, baking en het verpakken van de files. Dit gebeurt nu allemaal in één stap. Wat ook een rol speelt is dat Stratasys de enige 3D printerfabrikant is die een volledig Pantone gevalideerde full color printtechnologie aanbiedt.

Stratasys wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Seido-Systems

Back to top button