ApplicationsTechnology

VW 3D print metalen onderdelen met HP Metal Jet voor T-Roc

VW wil tegen 2025 zo'n 100.000 onderdelen per jaar printen

Volkswagen wil voor het eerst onderdelen gaan 3D printen voor de VW fabriek in Wolfsburg, de belangrijkste productievestiging binnen het concern. Het proces rond de HP Metal Jet binder jetting machine wordt aangestuurd met Siemens software. Dankzij het optimaliseren van het nesten print men twee keer zoveel onderdelen per buildjob als voorheen.

Volkswagen heeft de afgelopen jaren vele miljoenen euro’s geïnvesteerd in additive manufacturing. Nu is de autofabrikant klaar om voor het eerst een full scale binder jetting productielijn op te zetten voor de productie van metalen componenten, die in Wolfsburg in de auto’s worden ingebouwd. Tegen 2025 wil Volkswagen hier elk jaar zo’n 100.000 metalen onderdelen 3D printen. Christian Vollmer, lid van de Raad van Bestuur van Volkswagen en verantwoordelijk voor Productie en Logistiek: “Ondanks de coronaviruscrisis werken we aan innovatie en willen we 3D printen efficiënter maken en geschikt voor gebruik in de productielijn.”

Met Siemens software kan Volkswagen het dubbele aantal componenten nesten per batch

HP Metal Jet
Volkswagen is een van de pilotklanten voor de HP Metal Jet binder jetting metaalprinter.

Onderdeel voor T-Roc weegt helft minder

De eerste onderdelen die Volkswagen heeft geprint zijn met de HP Metal Jet zijn bedoeld voor de A-pilaar van de VW T-Roc. Vergeleken met het huidige onderdeel, gemaakt van plaatstaal, bereikt men een gewichtsbesparing van 50%. De autofabrikant heeft al crashtesten gedaan met 3D geprinte onderdelen. Hieruit blijkt dat ze sterk genoeg zijn.  Momenteel wordt het eerste onderdeel gecertificeerd. Tot nog toe waren de kosten om grote aantallen onderdelen te 3D printen echter te hoog. De binder jetting technologie van HP verandert de businesscase, zeker in combinatie met de Siemens software.

Dubbel aantal dankzij anders nesten

Volkswagen heeft namelijk samen met Siemens onderzocht hoe de producten zodanig in de bouwkamer van de printer gepositioneerd kunnen worden dat men maximale productiviteit haalt, met behoud van de goede eigenschappen. De nieuwe nestingtechniek van Siemens zorgt ervoor dat per batch het dubbele aantal onderdelen 3D geprint kan worden. Dit maakt het economisch model nog aantrekkelijker.

Productieprocessen van de toekomst

Volkswagen en Siemens hebben een strategische samenwerking op het vlak van digitale productieplatformen. Christian Volmerr zegt tot slot: “We kunnen gaan werken aan de autoproductieprocessen van de toekomst. Het voorbeeld van 3D printen laat zien dat deze transformatie veel uiteenlopende mogelijkheden voor innovatie herbergt.”

HP Metal Jet

FOTO: twee VW-medewerkers beoordelen een onderdeel geprint met de HP Metal Jet in Wolfsburg. (Foto: VW)

Back to top button