Top story

Rapid.Tech 3D: Ferrari, Shell en Bundeswehr over AM

Ferrari zoekt functie-integratie maar vindt 3D metaalprinten te duur

Met zo’n 2.700 bezoekers was Rapid.Tech 3D dit jaar niet de best bezochte editie uit de 19-jarige geschiedenis van het AM-event. Inhoudelijk stond het congesprogramma weer als een huis. Met onder andere keynote sprekers van Shell en Ferrari en een heel druk bezochte presentatie door de Bundeswehr.


Rapid.Tech 3D moet het vooral hebben van het conferentieprogramma. Dat is eigenlijk belangrijker dan de beurs. Vanaf volgend jaar gaat de organisatie samen met de werkgroep Additive Manufacturing van de VDMA beide verder invullen. Dit jaar waren er keynote lezingen door onder andere Ferrari, Shell en Ariane.

Shell verbetert prestaties katalysatoren door ze te 3D printen

Franco Pinna van Ferrari: metaalprinten nog te duur en te langzaam.

Ferrari: 3D metaalprinten te duur en langzaam

Wat Ferrari betreft moet de AM-industrie nog wel de nodige stappen zetten wil additive manufacturing echt interessant worden voor de sportwagenfabrikant. Hoewel de toekomst van de autobouwer functie-integratie is om nog verder gewicht te besparen, is Franco Pinna, Head of Innovation and Advanced Technologies bij Ferrari, nog niet overtuigd van 3D printen. Dat neemt niet weg dat in de prototype afdeling vijf polymeer 3D printers (waaronder Stratasys Fortus 450mc) en twee laser poederbedmetaalprinters staan. Voor productie met AM moet de technologie goedkoper worden. Franco Pinna: “Kosten zijn het grootste probleem. Metaal is niet betaalbaar. En de machines moeten sneller worden; het verschil met gieten is niet acceptabel.” Toch zet Ferrari wel in op een toekomst met AM als productietechniek en werkt daarvoor samen met universiteiten, startups en toeleveranciers.

Shell: beter presterende katalysatoren

De tweede dag van het AM-event in Erfurt gaf Jurjen Meeuwissen van Shell een van de keynote presentaties. De senior researcher bij Shell in Amsterdam ging met name in op de rol van additive manufacturing in de productie van katalysatoren voor in de chemische reactoren. De ontwerpvrijheid is voor de Shell onderzoekers de reden om AM verder te onderzoeken. Samen met onder andere VITO is er een case study gedaan met het 3D printen van een keramische katalysator. Uit ook nog een andere test blijkt dat de 3D geprinte katalysatoren een  30 procent hogere activiteit opleveren bij een lagere densiteit. Nog zonder dat het design geoptimaliseerd is, hoef je minder materiaal in de reactor te stoppen. Jurjen Meeuwissen: “We hebben nog veel werk te doen, maar het upside potentieel is groot. We kunnen katalysatoren maken die beter zijn en die we niet traditioneel kunnen maken.” In de energie- en klimaattransitie van de chemische industrie kunnen de 3D geprinte katalysatoren een rol gaan spelen.

Met de klok mee: 3D metaalprinten bij Farsoon; de TUe was aanwezig met de ZEM, de zeo emissie auto die 3D geprint is. En op de stand van JLox stond de 3D metaalprinter van het Belgische Fuselab.



Bundeswehr: korte termijn beschikbaarheid

3D printen speelt die rol voor de Duitse Bundeswehr. In een bomvolle zaal presenteerde Tobis Gartner verschillende toepassingen voor de Duitse luchtmacht. Het waren voorbeelden waar de bestaande supply chain niet tijdig een oplossing kon aanreiken. Bijvoorbeeld een bracket om nachtkijkers op de helmen van piloten te bevestigen (geprint op een Stratasys Fortus 450 mc) en een speciaal spuitstuk waarmee warme lucht in het ruim van de A400M wordt toegevoerd (geprint met een Formlabs Form 2). “Dat was nodig omdat we in het vliegtuig IC-bedden hebben geplaatst en het voor de patiënt belangrijk is dat de temperatuur 20 graden blijft. Inclusief de draaikoppeling printen we het onderdeel in eén geheel op een FFF printer”, aldus de ingenieur van het constructiebureau van de Bundeswehr. Het ontwerpbureau wil in de toekomst meer gaan doen met 3D printen en speciaal voor additive manufacturing gaan ontwerpen. Met name omdat dankzij additive manufacturing de onderdelen op korte termijn beschikbaar kunnen zijn.

De 20e editie van Rapid.Tech 3D vindt volgend jaar in Erfurt plaats van 14 – 16 mei 2024.

Back to top button