3D printmarkt

Volle orderboeken bij 3D printerfabrikanten maar te weinig onderdelen

Context: AM-spelers kunnen toegenomen vraag niet volledig beantwoorden

De aanhoudende supply chain problemen hebben de interesse voor 3D printen in 2021 verder aangewakkerd. De 3D printerfabrikanten van industriële systemen hebben echter niet maximaal van deze vraag kunnen profiteren doordat ze zelf met leveringsonderbrekingen en onderdeel tekorten zijn geconfronteerd. De orderboeken blijven dan ook goed gevuld. Dat kan dit jaar voor 23% groei zorgen.


Die conclusie trekt het Britse onderzoeksbureau Context dat de Q3 cijfers over de AM-markt in 2021 heeft verzameld en verwerkt. De supply chain problemen hebben samen met de oprukkende Omicron variant in de laatste maanden van het jaar de groei afgeremd. De verkopen van industriële 3D printers (vanaf $100.000) namen in de eerste negen maanden van 2021 nog met 39% toe. Maar vergeleken met de eerste negen maanden van 2019, het pré coronajaar, bleef de teller 6% onder dat niveau staan.

Supply chain problemen doet interesse voor 3D printen opleven

Goed gevulde orderboeken

Volgens de signalen die Context uit de markt krijgt, hebben leveranciers en 3D printerfabrikanten in het 4e kwartaal niet alle kansen kunnen verzilveren, vooral door gebrek aan onderdelen. Fabrikanten en leveranciers hebben zowel op Rapid+TCT in de VS als Formnext in Europa aangegeven dat de nieuwe en hernieuwde belangstelling voor 3D-printen een gevolg is van de wereldwijde problemen met de toeleveringsketen. De belangstelling is niet louter anekdotisch, maar heeft zich doorgezet in de orderboeken, waardoor de sector veerkrachtig is gebleven. Nadat de verkopen in de klassen vanaf $20.000 in 2020 flink hebben geleden onder de uitbraak van de coronapandemie, is de markt in 2021 goed hersteld.

Binder jetting metaal en Vat Polymerisatie gevraagd

De meeste interesse ging uit naar industriële 3D printers voor mass customisation. Vat Polymerisatie (DLP en SLA) is erg gevraagd: de verkopen van dit type 3D printer is met 22% gestegen. Vooral tandtechnische bedrijven investeren hierin, bijvoorbeeld voor de productie van gepersonaliseerde alligners. De levering van Binder jetting systemen voor metaal is met 104% gestegen. Daarbij is wel de kanttekening terecht dat in 2021 Desktop Metal begonnen is met de uitlevering van het Shop system. Context ziet de binder jetting systemen voor metaal in uiteenlopende sectoren terecht komen: luxe consumentenproducten, automotive, research en luchtvaart.

Professional markt groeit dankzij onder andere SLS

De markt voor Professional 3D printers (tussen $2.500 en $20.000) is aldus de analyse van Context niet alleen gegroeid ten opzichte van 2020 (met 14%) maar ook vergeleken met het pré-corona niveau: +13%. Deze positieve ontwikkeling wordt volgens de marktonderzoekers vooral gedreven door nieuwe desktop SLS 3D printers en de nieuwe productlijn van menige fabrikant.

Fuse 1
De komst van nieuwe SLS-printers, zoals de Formlabs Fuse 1, heeft de Professional markt een impuls gegeven.

Welke technieken gaan komende 5 jaar bovenmatig sterk groeien?

De goed gevulde orderboeken doordat niet alle machines uitgeleverd kunnen worden, zorgt voor een positieve start van 2022 voor 3D printerfabrikanten en leveranciers. De achterstand kan dit jaar voor een omzetgroei van 23% zorgen, voorspelt Context. Verder verwacht men een groeiende markt voor hoog temperatuur extrusiesystemen en composietprinters. Over een periode van 5 jaar zullen, aldus Context, met name technologieën die het goed doen in serieproductie, sterk groeien. Denk hierbij aan Binder Jetting van metaal, Vat Polymerisatie en kunststof Powder Bed Fusion. Qua volumes rekent men voor deze technieken op een jaarlijkse groei met 30%.  De drijfveren voor de verdere groei zijn een mix van organische groei van de markt, verplaatsing van toeleverketens en de toename van digital manufacturing.

Back to top button