ApplicationsTechnology

Formlabs Fuse 1 rekent af met onzekere supply chains

DutchFiets versnelt ontwikkeling circulaire fiets dankzij Fuse 1

Lange levertijden, ongeplande productiestilstand doordat dikwijls relatief eenvoudige onderdelen ontbreken: machinebouwers hebben er steeds vaker mee te maken. Met de nieuwe Fuse 1 SLS 3D printer biedt Formlabs een oplossing waarmee maakbedrijven hun afhankelijkheid van externe leveranciers sterk verkleinen. DutchFiets is een van de eerste gebruikers van de nieuwe SLS printer.


Onderdelen zijn binnen 24 uur in plaats van weken beschikbaar. “En zelfs niet-technische medewerkers kunnen na een korte uitleg met de Fuse 1 eindonderdelen 3D printen”, zegt Dennie Rijk, sales engineer bij Formlabs reseller Layertec. Het bedrijf heeft inmiddels verschillende Fuse 1 SLS-printers bij klanten in de Benelux geïnstalleerd.

Layertec ziet korte terugverdientijden voor SLS printer bij machinebouwers

DutchFiets is een van de bedrijven die inmiddels met de Formlabs Fuse1 werken. Het zet deze in voor de ontwikkeling van een nieuwe, circulaire fiets. Door onderdelen te 3D printen, beschikken de engineers al binnen een tot twee dagen over functionele prototypes die ze kunnen testen. Normaal zijn dit CNC-frees en -draaidelen die een levertijd hebben van al gauw twee weken. Zo heeft DutchFiets onder andere de lagerpassingen geprint met de Formlabs SLS printer. Hiervan zijn drie iteraties gemaakt, geprint en functioneel getest.

Middelgrote series

Dankzij de twee nylonmaterialen voor de Fuse 1 (PA11 en PA12) hebben geprinte onderdelen de mechanische eigenschappen die goed genoeg zijn om bijvoorbeeld aluminium freesdelen of plaatwerkdelen te vervangen. Afhankelijk van het ontwerp leent de Fuse 1 zich uitstekend voor middelgrote series. Dennie Rijk ziet ook toepassingen van de Fuse 1 als vervanging van spuitgietonderdelen. Zeker bij kleinere aantallen is het 3D printen goedkoper dan spuitgieten. “En je behoudt de vrijheid om het design aan te passen.” Maakbedrijven kunnen nog méér winst behalen als ze daarna gaan ontwerpen voor 3D printen. Dan kunnen ze bijvoorbeeld twee of drie losse onderdelen integreren in één geprint onderdeel. “Dan kom je dikwijls qua maatnauwkeurigheid van de samenstelling uit bij wat men nodig heeft”, verduidelijkt Dennie Rijk. Layertec biedt daarom in 2021 elke koper van een Fuse 1 een gratis dag training Design for Additive Manufacturing aan. Vanuit de expertise van zusterbedrijf Design Solutions kunnen daarna nog specifieke trainingen worden aangeboden.

ROI-berekening: terugverdientijd 1 jaar

Layertec maakt voorafgaand aan de investering altijd gedetailleerde ROI-berekeningen, inclusief operatorkosten. Een voorbeeld van een ROI-berekening is een machine-onderdeel waarvan de klant er jaarlijks 500 stuks nodig heeft. In één build job passen 12 van deze onderdelen in de Fuse 1. Inclusief omwisseltijden, reinigen, afkoelen, uitpakken en afschrijving van het Fuse systeem, komt de kostprijs per onderdeel uit op €44. Het vroegere freesdeel dat in meerdere opspanningen bewerkt moest worden, kost €99. “Dat betekent een terugverdientijd van iets meer dan een jaar voor de hele investering”, legt Dennie Rijk uit. “En dan is het onderdeel nog niet geoptimaliseerd voor 3D printen, daarmee kunnen we de ROI verder verbeteren.”

In huis on-demand productie

Doordat Formlabs de Fuse 1 als modulair systeem heeft ontwikkeld, kunnen gebruikers na de eerste investering in de Fuse 1 printer en het Sift 1 uitpak- en zeefstation eenvoudig opschalen. Eén Sift 1 kan namelijk de productie van vijf Fuse 1 printers aan. Layertec-klanten zijn bijzonder tevreden met de hoge kwaliteit en repeteerbaarheid van de Fuse 1. Want, zo leert de ervaring van Layertec: als een bedrijf de eerste Fuse 1 in gebruik neemt, ontdekken medewerkers steeds meer toepassingen voor de industriële SLS printer. “Klanten gaan, als de Formlabs printer er eenmaal staat, anders tegen het proces aankijken.” Niet alleen gaan ze onderdelen herontwerpen om ze lichter te maken, ze gaan ook hun proces anders inrichten omdat lange en onzekere levertijden tot het verleden behoren. Hierdoor is on-demand productie in eigen huis haalbaar voor het MKB-maakbedrijf.

Meer informatie: Layertec

Back to top button