TechnologyVR and AR

Reflow enig 3D printbedrijf in KvK Innovatie Top 100

VR-bedrijf SyncVR Medical ook bij 100 meest innovatieve bedrijven

Het Amsterdamse Reflow staat in de KvK Innovatie Top 100. Een panel van innovatie-experts heeft uit 330 inzendingen de 100 nominaties geselecteerd. Reflow is de enige nominatie uit de 3D printindustrie. VR ontwikkelaar SyncVR Medical is eveneens in de lijst opgenomen. Op 2 februari wordt de exacte volgorde bekend gemaakt en wordt duidelijk welk bedrijf dit jaar het meest innovatieve is.


Reflow begeeft zich op het snijvlak van 3D printen en de circulaire economie. Reflow koopt traceerbaar plastic afval (visnetten, ongebruikte lenzen, flesjes) en verwerkt dit tot filament. Dat wordt verkocht aan klanten om mee te 3D printen. Enkele jaren geleden kwam Reflow al in het nieuws door de samenwerking met KLM, dat de lege drinkwaterflesjes aan boord van de vliegtuigen door Reflow laat verwerken tot nieuw materiaal voor de 3D printers. Reflow helpt zo bedrijven duurzame producten te realiseren en afval om te zetten circulaire lokaal geproduceerde producten.

Reflow helpt bedrijven met lokale, circulaire productie met 3D printen

Minder primaire grondstoffen en CO2-emissie

Het Amsterdamse bedrijf heeft een eigen technologie ontwikkeld voor het sorteren van de kunststofsoorten afval. Precies hierdoor kan Reflow de kwaliteit garanderen. Het filament krijgt uiteindelijk dezelfde kwaliteit als het materiaal uit de afvalstroom. Dat kan alleen als deze zeer zuiver is. Met de productie van de op maat gemaakte, circulaire materialen voor de 3D-printmarkt zorgt Reflow ervoor dat ketens volledig gesloten worden en al deze producten bijdragen aan een betere toekomst. Door kunststofproducten op een andere manier te fabriceren en de gebruikte materialen te hergebruiken, is minder nieuw primair kunststof (uit fossiele oliën) nodig en nemen de hoeveelheid afval en de CO2-uitstoot af.

Creatieve sector sterk vertegenwoordigd

Na de creatieve sector (23 innovaties) is een groot deel van de innovaties in de Innovatie Top 100 van dit jaar afkomstig uit de food- en agrisector (13) en de zorgsector (13). Noord-Holland is met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Zuid-Holland met 20 en Noord-Brabant met 17 bedrijven. Meer dan de helft van de bedrijven uit de lijst heeft maximaal 10 mensen in dienst. Er zijn 33 startups. Het oudste bedrijf in de lijst is het familiebedrijf Jooren Scheepsschroeven uit Dordrecht. Het is gestart in 1959.

VR platform voor de zorg

Een van de andere bedrijven in de Innovatie Top 100 is SyncVR Medical. Het biedt zorginstellingen een alles-in-één virtual reality-platform voor een duurzame en efficiënte implementatie van VR/AR. Zorginstellingen kunnen daarmee VR/AR inzetten bij patiënten om pijn, angst en stress bij een medische behandeling tegen te gaan en om patiënten aan te zetten tot meer beweging tijdens de revalidatie. Bijvoorbeeld bij COVID revalidatie: patiënten kunnen met een van de apps op het platform van SyncVR thuis revalideren met een VR-bril in plaats van met de veelal vervelende fysiotherapeutische oefeningen. Zo doorlopen ze sneller hun revalidatieproces. Met het platform biedt het bedrijf zorginstellingen een alles in één oplossing. SyncVR Medical ondersteunt de instellingen ook bij wetenschappelijk onderzoek naar de toegevoegde waarde van VR en AR.

Op 2 februari 2022 maakt een jury onder voorzitterschap van Ruud Koornstra de exacte notering van elk bedrijf in de KVK Innovatie Top 100 bekend. De complete lijst vind je hier.

Back to top button