MaterialsTechnology

KLM gaat circulair 3D printen

KLM gaat circulair 3D printen met PET filament dat gemaakt wordt van lege waterflesjes uit de vliegtuigcabines. Samen met KLM Catering, de bestaande recyclingpartners en de Amsterdamse start-up Reflow wordt een volledig gesloten kringloop opgezet. De eerste onderzoeken en testen zijn net gestart.

Dat heeft Arlette van der Veer van KLM bekend gemaakt tijdens haar presentatie op RapidPro. Van der Veer werkt als Innovation Manager – Aeronautical Engineer bij het KLM Transformatie Office. Samen met medewerkers van KLM Engineering & Maintenance werkt dit onderdeel van de luchtvaartmaatschappij in de vorm van co-creatie aan de uitrol van het 3D printen van tooling in het onderhoudsbedrijf. Het meest recente project is het recyclen van plasticafval uit de vliegtuigen tot filament.

Plastic afval uit vliegtuigcabine deels gerecycled tot filament

PET geeft constant schone afvalstroom

“We gebruiken veel plastic in de vliegtuigen dat uiteindelijk afval wordt. Dat gaat naar de afvalverzamelaar voor recycling of verbranden. Samen met KLM Catering hebben we gekeken naar een constant schone afvalstroom en zijn uitgekomen bij PET. Daarmee kun je 3D printen”, aldus Arlette van der Veer tijdens haar presentatie. Het PET afval komt van de waterflesjes voor de passagiers. Deze worden via het bestaande proces verzameld en bij de verwerkers gescheiden. Daarna worden er PET flakes van gemaakt.

Reflow Filament verwerkt PET flakes tot filament

KLM werkt samen met Reflow Filament in Amsterdam dat deze PET flakes  verwerkt tot filament voor de Ultimaker 3D printers waar de onderhoudsafdeling mee print. Circulair 3D printen op microschaal. Het materiaal is sterk genoeg voor een groot aantal tools die niet belast worden. Van de 1,5 kilo filament die KLM per dag nodig heeft, zou een deel van gerecycled materiaal gemaakt kunnen worden. “De businesscase is dus gemakkelijk”, aldus Van der Veer. Doordat ze de bestaande keten voor afvalverzameling en -verwerking gebruikt, zijn de kosten van het gerecycled filament waarschijnlijk zelfs lager dan virgin materiaal. Reflow Filament is enkele jaren geleden opgericht en heeft een technologie ontwikkeld die zowel kosteneffectief is en voor een constante kwaliteit filament zorgt.

KLM eerste luchtvaartmij die circulaire visie omzet in praktijk

Het onderzoek naar het printen met gerecycled filament is net gestart. Als het aan de innovatiemanager ligt blijft het niet bij PET alleen en worden in de toekomst ook hoogwaardigere kwaliteiten filamenten zo gemaakt. “KLM is de eerste luchtvaartmaatschappij die een circulaire visie op plastic dat we in de cabine gebruiken in de praktijk brengt. We printen tooling van afval uit de eigen vliegtuigcabines.”

Afbeelding: KLM

Back to top button