Applications

Triboo en Nedcam lanceren lijn circulaire 3D geprinte kantoormeubelen

De circulaire kantoorinrichter Triboo en 3D printbedirjf Nedcam brengen de NeverEnding Furniture meubellijn op de markt. Deze kantoormeubelen worden deels 3D geprint van gerecycleerde thermoplasten, in de toekomst afkomstig van oude meubels. Aan het eind van de gebruiksduur krijgt de gebruiker de kiloprijs van het materiaal terugbetaald en wordt dit verwerkt tot een nieuwe grondstof waarmee de volgende meubels worden geprint.

Triboo maakt van afval circulaire kantoorinrichting. Nedcam is gespecialiseerd in groot formaat 3D printen en doet dit in Heerenveen met de CEAD Flexbot. Marc van der Heijden, CEO van Triboo, ziet het groot formaat 3D printen met de CEAD Flexbot als een enabler om de volgende stap te maken op weg naar een circulaire samenleving. Daarom het nieuwe merk van de twee bedrijven. Ze ontwerpen en produceren niet alleen kantoormeubelen, maar ze nemen ook de verantwoordelijkheid voor de grondstoffen en sluiten hiermee de kringloop. Alle meubelen zijn NeverEnding en kunnen aan het einde van de gebruiksduur weer worden ingeleverd. De klant ontvangt de grondstofwaarde retour bij inlevering waarna de meubelen worden omgezet tot nieuwe grondstof voor een meubelstuk.   

NeverEnding Furniture kantoormeubelen mogelijk dankzij 3D printen

De eerste producten in de collectie zijn plantenpotten. 3 tulpen van dicht tot open.

Personalisatie door zonder mallen te produceren

3D printen maakt meer mogelijk. Door de onderstellen van bijvoorbeeld een tafel of bureau te 3D printen, kan Triboo niet alleen recyclaat gebruiken maak ook het materiaalgebruik reduceren. De ontwerpen van Triboo zijn veelal gebaseerd op concepten uit de natuur, biomicry. Daarnaast biedt 3D printen de vrijheid om zonder mallen te produceren. Nu is alles massaproductie, gebaseerd op mallen. “Hierdoor is kantoorinrichting eenheidsworst. Alles moet goedkoop zijn. Met de NeverEnding Furniture lijn brengen we identiteit terug”, legt Marc van der Heijden uit. Triboo werkt met parametrische modellen. Binnen bepaalde bandbreedte kan de eindgebruiker online het ontwerp aanpassen. Daarmee kan de meubellijn gepersonaliseerd worden. Door de modellen digitaal aan te bieden, vermijdt Triboo kostbare opslag van meubels en onverkochte voorraad aan het einde van de rit.

Circulaire economie

Dat zijn allemaal aspecten die bijdragen aan de circulariteit. Momenteel worden jaarlijks miljoenen kilo’s kostbare grondstoffen weggegooid. Ze belanden als brandstof in de verbrandingsoven of worden geëxporteerd over de hele wereld. “Dat noemen we dan onterecht recycling”, aldus Marc van der Heijden. Door het groot formaat printen met thermoplasten kan men de meubels in de toekomst verwerken tot een nieuwe compound, waarmee meubels van dezelfde kwaliteit worden geprint. Triboo houdt wel bij het ontwerp rekening dat er geen extra materalen nodig zijn, zoals schroeven of lijm omdat dit het recycling bemoeilijkt.

Internationale uitrol

In internationaal opzicht bijzonder aan dit concept is volgens de Triboo CEO dat de klant de eventuele waardestijging van de grondstoffenprijzen krijgt uitbetaald. De klant krijgt voor het eerst geld retour in plaats van dat hij moet betalen om de oude meubels als afval af te voeren. Als aan het einde van de levensduur de grondstoffenprijzen zijn gestegen, zoals momenteel het geval is, profiteert de gebruiker hiervan. “Daardoor kan hij meer uitgeven bij de aanschaf van een ander circulair meubel.” De NeverEnding Furniture lijn komt als eerste in Nederland op de markt. Daarna volgt Scandinavië. Uiteindelijk moet het uitgerold worden over heel Europa en zal het 3D printen zoveel mogelijk lokaal gaan gebeuren.

Back to top button