Technology

Optomec 3D Micro-Printing: technologie voor de halfgeleiderindustrie?

Het Amerikaanse Optomec heeft een aantal patenten toegekend gekregen voor het 3D printen van micro-componenten met de Aerosol Jet technologie. Hiermee 3D print het features van 15 micron, een vijfde van de doorsnede van een menselijk haar. Optomec ziet voor 3D Micro-Printing onder andere toepassingen in de halfgeleiderindustrie.

De Aerosol Jet technologie voor 3D Micro-Printing die Optomec gepatenteerd heeft, is geschikt voor meerdere materialen. Niet alleen metalen, maar ook polymeren en composieten. De werking is bij al deze materialen aangetoond.

Nieuwe toepassingen voor aangepaste Aerosol Jet technologie

Aerosolen tot maximaal 5 µm doorsnede

Het systeem 3D print met druppels die een doorsnede hebben tussen de 1 en 5 µm. Met UV-verlichting of in situ verwarming beïnvloedt Optomec het gedrag van deze aerosolen wanneer ze op het doeloppervlak worden gespoten. Bij gebruik van UV-licht zorgt men ervoor dat de fotopolymeerdruppels gedeeltelijk gelijk uitharden. Of als men op oplosmiddel gebaseerde nanodeeltjesdispersies print, zullen deze snel drogen voordat ze het oppervlak raken. De hieruit voortvloeiende verhoogde viscositeit van de aerosoldruppels vergemakkelijkt de vorming van vrijstaande 3D-vormen. Laterale resoluties van 15 µm zijn al door Optomec geprint. Laagdikten van 100 nanometer en aspect ratio’s van >100X voor structuurhoogten gemeten in millimeters zijn haalbaar. Toepassingen ziet de fabrikant onder andere in de medische- en halfgeleiderindustrie.

Lees verder op Made-in-Europe

Back to top button